Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Online έλεγχος στους δήμους



Σφίγγουν τα «λουριά» σε δήμους και περιφέρειες, καθώς με τη σύσταση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Αυτοτέλειας των ΟΤΑ επικρέμαται πλέον η απειλή περαιτέρω περικοπών στις δαπάνες τους στην περίπτωση που παρουσιάζουν εκτροχιασμένα δημοσιονομικά μεγέθη.
Εργο του Παρατηρητηρίου, το οποίο παρουσιάστηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, θα είναι ο αυστηρός έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των ΟΤΑ, που θα πρέπει εφεξής να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση, θα λαμβάνονται δραστικά μέτρα...

Σε μηνιαία βάση
Επίσης, θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων και των νομικών τους προσώπων, ενώ όταν διαπιστώνεται απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, θα παρεμβαίνει και θα υποδεικνύει στον εκάστοτε ΟΤΑ διορθωτικές κινήσεις.
Εφ' όσον η απόκλιση συνεχίζεται για ένα εξάμηνο, ο ΟΤΑ θα υπάγεται υποχρεωτικά σε καθεστώς επιτροπείας και κατ' επέκταση θα εφαρμόζεται αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων, αύξηση των ιδίων εσόδων από τέλη, φόρους κ.λπ. και πάγωμα όλων των δαπανών εκτός από τη μισθοδοσία και τις απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Το σύστημα, όπως αναφέρθηκε, έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας -πλην δεκατριών- έχουν ήδη καταθέσει τους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα εγκρίθηκαν.
Υπενθυμίζεται ότι το Οικονομικό Παρατηρητήριο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αν και από τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη έχει χαρακτηριστεί ως «προσπάθεια ενίσχυσης της αυτονομίας των ΟΤΑ». Μεταξύ των στόχων του συγκαταλέγεται η αποφυγή συσσώρευσης νέων χρεών, η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων, καθώς και η παροχή οδηγιών από το υπουργείο Εσωτερικών για την επίτευξη καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων.
Το υπουργείο Εσωτερικών, σε ρόλο συντονιστή, θα παρακολουθεί μέσω ενός κόμβου διαλειτουργικότητας, όπως ονομάζεται, την πορεία των οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ. Πρόκειται για ένα πληροφοριακό σύστημα που συλλέγει από τους δήμους και τις περιφέρειες αυτοματοποιημένα σε μια κεντρική βάση δεδομένων και επεξεργάζεται τα οικονομικά στοιχεία τους, τα στοιχεία μισθοδοσίας τους και τα στοιχεία των έργων που εκτελούνται απ' αυτούς. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα μπορεί να διαθέτει όλα τα επεξεργασμένα στοιχεία σε άλλους φορείς, όπως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Ελληνική Στατιστική Αρχή κ.ά.
Στα εργαλεία καταγραφής της οικονομικής κατάστασης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται ένας μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης σε περίπτωση ενδείξεων δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ο οποίος θα λειτουργεί περισσότερο προληπτικά και συμβουλευτικά και λιγότερο κατασταλτικά.
Ταυτόχρονα προβλέπεται η δυνατότητα διορθωτικής παρέμβασης με στόχο την οικονομική εξυγίανση μέσω της αξιοποίησης δεδομένων που δύνανται να αποφέρουν κέρδη στους ΟΤΑ. Αυτά μπορεί να είναι η εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία ώστε να εκμεταλλεύονται την παραγόμενη ενέργεια κ.ά.
Η σύνθεση της επιτροπής του Παρατηρητηρίου σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών είναι η εξής:
*Γεωργία Μαραγκού, σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος.
*Θεόδωρος Οικονόμου, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΣ.
*Αρετή Μπελιά, προϊσταμένη διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣ.
*Ευθύμιος Φωτόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ως εκπρόσωπος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας.
*Κωνσταντίνος Κουτρουμάνος, τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Παιδείας, ως εμπειρογνώμονας.
*Ανδρέας Κατσαρός, συνεργάτης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.
*Παναγιώτης Καρακούσης, γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου