Τρίτη 9 Απριλίου 2013

35 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών



Την εβδομάδα από 22 έως 26 Απριλίου, θα καταβληθούν σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών  οι ενισχύσεις de minimis (κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).

Τα κονδύλια, μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) θα δοθούν σε όσους αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους ορεινών περιοχών είχαν υποβάλλει έγκαιρα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Οι ενισχύσεις αφορούν τους παραγωγούς αιγοπρόβειου κρέατος, βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις θηλάζουσες αγελάδες  καθώς και  μοσχίδων αναπαραγωγής...


Συνολικά, το ποσό που θα καταβληθεί σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις  επιλεξιμότητας και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά, θα ανέλθει  στα 35.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 7.500.000 ευρώ στο πλαίσιο του de minimis.  

Με την πληρωμή αυτή ολοκληρώνεται η καταβολή του  de minimis και στις τέσσερις κατηγορίες κτηνοτρόφων (αιγοπροβατοτρόφοι και βοοτρόφοι πεδινών περιοχών, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και  αιγοπροβατρόφοι και βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών). Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφερόμενος στην  πληρωμή de minimis ανέφερε ότι «αποτελεί στήριγμα για την πλειοψηφία των ορεινών κτηνοτρόφων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που περνούν από την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που αποτέλεσε και τη βάση διεκδίκησης από την Ε.Ε των χρημάτων του μηχανισμού de minimis».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η ενίσχυση αυτή κρίνεται ουσιώδης, λίγο πριν το Πάσχα και την κορύφωση της γαλακτοκομικής περιόδου.

Απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους, ο υπουργός επεσήμανε ότι με τις  διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δύο σημαντικά θέματα που έχουν σχέση με τους κτηνοτρόφους εξελίχθηκαν θετικά. «Για τη χώρα μας συζητήθηκε θετικά το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων περιλαμβάνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ξυλώδους και φρυγανώδους βλάστησης και παράλληλα αυξήθηκε το ποσό των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο 7% με προοπτική περαιτέρω αύξησης με τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτές οι δύο εξελίξεις θα βοηθήσουν τη στρατηγική μας επιλογή για αναβάθμιση της κτηνοτροφικής παραγωγής στη  χώρα μας», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου