Κυριακή 7 Απριλίου 2013

BBC: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα μαραζώνει



Στο κόμμα του ΠΑΣΟΚ από τον καιρό της ακμής επί Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το σημερινό «αγώνα του να επιβιώσει» αναφέρεται άρθρο του το βρετανικό δίκτυο BBC. Την εικόνα με τη φράση «Πεινάς; Φάε τον Πασόκο της γειτονιάς»... που είναι γραμμένη πάνω σε τοίχο κτηρίου που κάηκε κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της λιτότητας επέλεξε το βρετανικό δίκτυο ως βασική για το άρθρο του.
 «Οι ατελείωτες άδειες σειρές (καθισμάτων) τα λένε όλα. Για ένα πολιτικό κόμμα που μάχεται για να επιβιώσει, η επιλογή ενός μεγάλου σταδίου της Αθήνας για το ετήσιο
συνέδριό του ήταν μάλλον μία κακή επιλογή. Λίγες χιλιάδες πιστοί υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν, αλλά οι δεκάδες χιλιάδες άδειες θέσεις έδωσαν την εικόνα ενός κόμματος που τείνει να ξεχαστεί», αναφέρει στην εισαγωγή το άρθρο του Μαρκ Λόουεν.

 «Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ανήλθε στην εξουσία το 1981. Η δικτατορία είχε μόλις τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα ευήμερο κράτος, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα», σημειώνει ο συντάκτης. Όμως σήμερα, μαραζώνει, καθώς στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει μόλις το 6%, έχει κατακριθεί ευρέως για διαφθορά και για την αποδοχή της απεχθούς λιτότητας, όταν έλαβε ξανά τα ηνία της χώρας το 2009», συνεχίζει. «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη ζωή ως μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού. Ωστόσο, λίγοι αναμένουν ότι μπορεί να ορθοποδήσει. Όταν ήταν στις δόξες του, υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου, υποστηριζόταν από τους μισούς σχεδόν έλληνες ψηφοφόρους», προσθέτει ο αρθρογράφος.

 Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ πήγε χέρι - χέρι με την πτώση της Ελλάδας. Και μαζί μ' αυτή «έπεσε» και πάλαι ποτέ παντοδύναμη δυναστεία των Παπανδρέου: Ο Γεώργιος ο πρεσβύτερος, ο Ανδρέας και ο Γεώργιος ο νεότερος, όλοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, με τον πρεσβύτερο να ηγείται του κόμματος που προηγήθηκε του ΠΑΣΟΚ. Ο νεποτισμός ήταν από καιρό σε άμεση συνάρτηση με την ελληνική πολιτική.

 «Το ΠΑΣΟΚ οραματίστηκε μία διαφορετική κληρονομιά, να μείνει στη μνήμη για τα επιτεύγματά του. Αλλά αντί για αυτό έγινε το πολιτικό θύμα της κρίσης που το ίδιο βοήθησε να δημιουργηθεί. Και αυτό που μπορεί να το ρίξει οριστικά», καταλήγει το άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου