Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οριακό προβάδισμα ΝΔ σε πρόθεση ψήφου και παράσταση νίκης


Με 45% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι 43% του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με το Βαρόμετρο Απριλίου της Public Issue, για τον Σκάι και την Καθημερινή. Στο Βαρόμετρο Μαρτίου τα ποσοστά ήταν 41% και 44% αντίστοιχα. Πρώτη έρχεται η ΝΔ και στην πρόθεση ψήφου με 28,5%, έναντι 27,5% του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόθεση ψήφου, ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 11%, ΠΑΣΟΚ με 8%, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ με 6,5% και ΚΚΕ με 5,5%. Σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου, η ΝΔ έχει αμετάβλητο ποσοστό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει 2% -ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στην πρόθεση ψήφου τον Μάρτιο...


Όσον αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, πιο δημοφιλής είναι ο Φώτης Κουβέλης με 43%, δεύτερος ο Αντώνης Σαμαράς με 39% και ακολουθούν οι Αλέξης Τσίπρας με 36%, Πάνος Καμμένος και Αλέκα Παπαρήγα με 27%, Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% και  Νίκος Μιχαλολιάκος με 15%. 

Σχεδόν όλοι εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Μαρτίου -τη μεγαλύτερη πτώση έχουν ο Τσίπρας (8 μονάδες) και ο Πάνος Καμμένος (7 μονάδες), ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έπεσε 4 μονάδες.  Σημειώνεται ότι το 36% του Αλέξη Τσίπρα είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2012. 

Ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα, οι ερωτηθέντες επιλέγουν τον Αντώνη Σαμαρά με 41%. Ο Α. Τσίπρας παίρνει 26%, ενώ ο «κανένας» λαμβάνει 31%.

Ως καλύτερη κυβέρνηση, το 34% επιλέγει μια κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το 21% επιλέγει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 42% δεν επιλέγει καμία από τις δύο.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των κομμάτων, το μόνο κόμμα που έχει αυξημένα ποσοστά είναι η Χρυσή Αυγή (κατά 4 μονάδες). Τα υπόλοιπα εμφανίζουν πτώση, με τη μεγαλύτερη στη ΝΔ (7 μονάδες) και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ (5), το ΠΑΣΟΚ (3), το ΚΚΕ (2).

Αναφορικά με την αναγκαιότητα των εκλογών, το 60% θεωρεί ότι μάλλον δεν χρειάζονται εκλογές, αντίθετα με το 36% που εκτιμά ότι μάλλον χρειάζονται. Το 49% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αντίθετα με το 42% που εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. 

Παράλληλα, στην πρώτη θέση των σημαντικότερων προβλημάτων της χώρας έρχονται η οικονομία και η ανεργία, με 50%. Ακολουθούν, με 18% η λειτουργία κυβέρνησης - πολιτικού - κομματικού συστήματος, τα εισοδήματα με 16% και υγεία - ασφάλιση - κοινωνικό κράτος με 14%. Στη χαμηλότερη θέση, με 1% είναι η ακρίβεια, το περιβάλλον και τα τοπικά προβλήματα. Τέλος, το 17% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τον Απρίλιο συμμετείχε σε κάποια απεργία, κινητοποίηση ή πορεία, έναντι ποσοστού 21% τον Μάρτιο.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου