Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Μόνο τα δάνεια που είναι ενήμερα θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις, λέει τώρα η τρόικα



Μόνο τα δάνεια που είναι ενήμερα θα εντάσσονται στις ρυθμίσεις, λέει τώρα η τρόικα
Σε "μέτρο-ημίμετρο" κινδυνεύει να εξελιχθεί η νέα ρύθμιση για όσους χρωστούν σε τράπεζες στεγαστικά δάνεια. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, στις παράλληλες συσκέψεις που γίνονται στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, εμφανίζονται πλέον ανυποχώρητα στους όρους που θέτουν και, αν δεν αλλάξουν τις επόμενες μέρες στάση, η ρύθμιση δεν θα αφορά τελικά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με τα «κόκκινα δάνεια» σε καθυστέρηση, αλλά μόνο όσους καταφέρνουν να εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους. Υπό τις συνθήκες αυτές, η νέα ρύθμιση ενδέχεται να ισχύσει όπως θέλει η τρόικα χωρίς
βελτιώσεις, ενώ δεν αποκλείεται και να ναυαγήσει.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης που μετείχαν στη σύσκεψη, με τους όρους που θέτει η τρόικα, οι δανειολήπτες θα πρέπει να περάσουν από "σαράντα κύματα" για να μπουν στη ρύθμιση, ενώ περιορίζονται και τα οφέλη της.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι:
-          Η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο τους ενήμερους δανειολήπτες. Αποκλείονται όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση.
-          Προβλέπεται περίοδος χάριτος μέχρι  48 μήνες, όπου θα πληρώνονται κατά πάσα πιθανότητα μόνο ή τόκοι αλλά δεν αποκλείεται και μέρος του κεφαλαίου. Στην περίπτωση αυτή το Ανάπτυξης θέλει κυμαινόμενο επιτόκιο ΕΚΤ + 1,5%. Η τρόικα θέλει ή πιο υψηλό επιτόκιο ή όχι μόνο πληρωμή τόκων αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
-          Στην ρύθμιση θα μπαίνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ (κατ΄άτομο)
-          Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα για το ύψος του υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα 180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα πιέζει το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
-          Η τρόικα δεν έχει απαντήσει εάν στο συνολικό εισοδηματικό κριτήριο των 300.000 ευρώ θα μπουν και η κινητή εκτός από την ακίνητη περιουσία.
-           Ανοιχτό μένει και το θέμα της ελάχιστης καταβολής για ένταξη στον Νόμο Κατσέλη. Η κυβέρνηση θέλει να πληρώνει κάποιος μόλις το 10% της προηγούμενης δόσης και από 40 ευρώ το μήνα. Η Τρόικα ζητά υψηλότερες καταβολές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου