Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Συνάντηση του Ιορδάνη Τζαμτζή με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις καταστροφές των καλλιεργειών



 Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο είχε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, στον οποίο μετέφερε το μέγεθος των ζημιών στις καλλιέργειες από τις έντονες, συνεχείς βροχοπτώσεις και το χαλάζι που έπληξαν τον Νομό Πέλλας.
Έντονες Χαλαζοπτώσεις άφησαν πίσω μόνο κλαδιά και 15 πόντους χαλάζι.
Ο κ. Τζαμτζής κατέθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ σε ηλεκτρονική μορφή, φωτογραφικό υλικό από τις ζημιές που προκάλεσε το χαλάζι σε πολλές περιοχές του Νομού Πέλλας στις 3 Απριλίου.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Τζαμτζής είχε επισκεφτεί κτήματα στο Λιπαρό και τα Καλύβια και είχε συναντηθεί με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Κουνδουρά Μιχάλη.

Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε στην ολική καταστροφή την οποία επέφερε στις καλλιέργειες, όπου έπεσε το χαλάζι και δεν άφησε πάνω στο δέντρο ούτε φύλλα, ούτε καρπίδια ροδάκινων, βερίκοκων, δαμάσκηνων και άλλων καλλιεργειών.

Προβλήματα εξαιτίας των συνεχών και έντονων βροχοπτώσεων.

Ο Βουλευτής τόνισε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις (που έχουν καταγραφεί στο Νομό Πέλλας ως μεγαλύτερης διάρκειας βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ετών), αφενός μεν ήταν πολύ ισχυρές και έχουν προξενήσει ζημιές στο καρπίδιο, αφετέρου είναι συνεχείς και δεν επιτρέπουν τις μέλισσες να κινηθούν και να βοηθήσουν στην γονιμοποίηση.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τζαμτζής ανέφερε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ ότι: «οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις όχι μόνο μας έχουν πλημμυρίσει αλλά κυριολεκτικά μας έχουν σαπίσει, προξενώντας τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες μας».

Έλλειψη καρποφόρων ματιών.

Ο κ. Έξαρχος ενημερώθηκε από τον κ. Τζαμτζή και για το μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζεται στα μήλα, τα αχλάδια και τα ακτινίδια με την σχεδόν παντελή έλλειψη καρποφόρων ματιών.

Ιδιαίτερα δε σε ποικιλίες κόκκινων μήλων, π.χ.σκάρλετ, ρετζίφ, στα φούτζι κίκο, στα αχλάδια της ποικιλίας κρυστάλια, και άλλες.

Το φαινόμενο της απουσίας καρποφόρων ματιών στα μήλα και τα αχλάδια, παρουσιάζεται σε όλη την έκταση του Νομού Πέλλας και ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να εξεταστεί άμεσα το φαινόμενο από το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ της Βέροιας.

Χαμηλή παραγωγή & ποιότητα σπαραγγιών.

Ο κ. Τζαμτζής μετέφερε στον κ. Έξαρχο, το τεράστιο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην καλλιέργεια του σπαραγγιού τόσο στην παραγωγή όσο και στην ποιότητα.

Οι σπαραγγοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν κατακόρυφη πτώση της παραγωγής και της ποιότητας, εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος, απαντώντας στον κ. Τζαμτζή, τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί και καταγράφει τις πραγματικά αντίξοες καιρικές συνθήκες δηλαδή παγετό, χαλάζι, έντονες και συνεχείς το τελευταίο δίμηνο βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις καλλιέργειες στον Ν. Πέλλας, οι υπηρεσίες του είναι σε εγρήγορση και την άλλη εβδομάδα θα επισκεφτεί του Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, κατ΄εντολή Προέδρου, η Διευθύντρια κα. Σούλιου για να δει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου