Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ομιλία Ι. Τζαμτζή στη βουλή για τη νέα ΚΑΠ και τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα

 Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο για την νέα ΚΑΠ και τα προβλήματα των αγροτών, λαμβάνοντας τον λόγο ανέφερε τα εξής:
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ :  Κύριε Υπουργέ, επειδή ειπώθηκε κατ’ αρχήν, να μην είμαστε στην Ε.Ε., να κάνουμε το σταυρό μας και να μνημονεύουμε τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος μας έβαλε στην Ε.Ε., διαφορετικά η τύχη των αγροτών θα ήταν πολύ διαφορετική απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών. Θα πρέπει να επιδιώξουμε κύριε Υπουργέ…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής) : Και να μην ξεχνάτε τα Μ.Ο.Π..

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ : Τα Μ.Ο.Π. ακολούθησαν μετά, πάτησαν πάνω στην Ε.Ε..
Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών είναι μέγιστο εργαλείο, το οποίο δοκιμάσαμε στους αμπελώνες και πετύχαμε πολύ καλά, αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, που πραγματικά επιβαρύνονται, να έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε τέτοια προγράμματα. Για παράδειγμα, η φλόγα καίει τα αχλάδια, άλλες ασθένειες καίνε τα ροδάκινα. Ο αγρότης αυτός πρέπει να υποστηριχθεί για να μπορέσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
Δεύτερο θέμα, αλλαγές σε συνεταιρισμούς.
Αυτή η νέα Κ.Α.Π. είναι μια πρόκληση. Με συνεταιρισμούς βουλιαγμένους στην κυριολεξία, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να εμπορευτούν ούτε ένα κιλό, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Πρέπει αυτό να γίνει συνείδηση. Αν το κάνετε, θα γραφτεί στην ιστορία, το κατανοείτε; Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο κύριε Υπουργέ αυτή η κατάσταση.
Συνεταιρισμοί δευτεροβάθμιοι δεν διακινούν ούτε ένα κιλό προϊόντος. Ποιος ο λόγος ύπαρξης;
ΠΑΣΕΓΕΣ – δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Οι αγρότες πληρώνουν έξτρα χρήματα, 50, 80, 150, 200  ευρώ στη δήλωση. Έρχονται οι δηλώσεις και αυτή τη στιγμή υπάρχει διαδικασία και η ΠΑΣΕΓΕΣ πληρώνεται όπως πληρώνει και τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι το αναλαμβάνουν. Ειδικά υπάρχει  πρόβλημα αυτή τη στιγμή, γιατί εξαιρούνται κάποιοι συνεταιρισμοί.
Για παράδειγμα, στην Πέλλα, σε μεγάλες περιοχές, στην περιοχή της Εδέσσης, δεν υπάρχει φορέας για να κάνει δηλώσεις και λέγεται ότι θα στείλει η ΠΑΣΕΓΕΣ κάποιους να κάνουν δηλώσεις.
Πρέπει να δούμε το θέμα εδώ, γιατί είναι πολύ μεγάλο, αλλά να το δούμε ουσιαστικά για να απεγκλωβιστεί αυτή η κατάσταση.
Οπωρώνες 25 δέντρα στο στρέμμα και πρασίνισμα.
Πρασίνισμα υπάρχει, βοηθείστε τους μικρούς αγρότες, γιατί μικρές καλλιέργειες έχουμε εμείς, δεν έχουμε εκατοντάδες στρέμματα καιφράχτες υπάρχουν σε πλάτος 2 - 5 μέτρων, ανάλογα και μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ενισχυθούν.
Είναι οι φράχτες οι κοινοί. Πάντοτε υπήρχαν αυτοί οι φράχτες ανάμεσα στα κτήματά μας.
Όσον αφορά την ενίσχυση για τους οπωρώνες, αυτό βοηθάει, κ. Υπουργέ, μόνο τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ελιές στα βουνά, όπου δεν μετριούνται, όπου δεν καλλιεργούνται εντατικά.
Πώς καλλιεργούνται; Με αεροψεκασμό και ότι βρέξει ο Θεός. Αυτό εάν το κάνεις, αδικούνται όλες οι υπόλοιπες καλλιέργειες, οι οποίες είναι με κανονικά δέντρα.
Εγώ δεν σας λέω για παλμέτες, αλλά ένα στρέμμα έχει 40 δέντρα, εάν βάλω λιγότερο από 40 δέντρα, 40 ροδάκινα στο στρέμμα, με 25 δέντρα έχω πάει φυλακή. Δεν βγαίνω, δεν γίνεται να το κάνω. Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται προσοχή για τις υπόλοιπες δενδρώδεις καλλιέργειες. Μη δώσουμε τα πάντα στην ελιά και αφήσουμε ξεκρέμαστες όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Ενισχύσεις σε ποιους; Στους ενεργούς αγρότες, όχι στον αγρότη που έρχεται από την πόλη.
Αγρότης με δέκα στρέμματα, κύριε Υπουργέ, δεν είναι αγρότης. Ας πάψουμε αυτή την ιστορία. Λέει «φεύγω από την Αθήνα, να πάω στο χωριό μου να καλλιεργήσω».
Πόσα στρέμματα ρε φίλε; «Δέκα στρέμματα».
Με δέκα στρέμματα δεν δικαιούσαι ούτε ασφάλιση ΟΓΑ. Το κατανοείτε αυτό το πράγμα;
Δεν μπορεί να λέμε για αγρότες των 10 στρεμμάτων.
Πρέπει λοιπόν αυτές οι ενισχύσεις να δοθούν στους ενεργούς πραγματικούς αγρότες, αυτούς που χρόνια τώρα εξαιτίας και λαθών που έχουν γίνει και από την Ε.Ε. και από τις δικές μας Κυβερνήσεις, τους έχουμε αφήσει στην απέξω, δεν τους έχουμε στηρίξει και παλεύουν μόνοι τους.
Επιπλέον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι ενισχύσεις να είναι μόνο για κάποιες καλλιέργειες. Υπάρχουν καλλιέργειες, όπως αχλάδι, ροδάκινο, ακτινίδιο, μήλο, βερίκοκο, κεράσι, μια σειρά από δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες δεν παίρνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.
Παράγουν μόνοι τους αυτοί οι άνθρωποι. Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους πρέπει να τους ενισχύσουμε, κύριε Υπουργέ, πάση θυσία. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε έξω από τις ενισχύσεις αυτές.
Φ.Π.Α.. Ερώτημα όλων των αγροτών: έρχεται το Πάσχα, εάν θα δοθεί πριν από το Πάσχα; Είναι το μεγάλο ερώτημα και αυτό θα μπορούσατε, να το απαντήσετε και τώρα.
Ηλεκτρονικό εμπόριο και δημοπρατήριο, κ. Υπουργέ.
Πολύ μεγάλο θέμα. Ξέρετε, το θέμα το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές. Θα πρέπει να απλωθεί δίκτυο. Θα πρέπει, να πάμε πλέον σ’ άλλη λογική στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων, σπάζοντας τα καρτέλ των μεσαζόντων και δίνοντας ουσιαστική τιμή στον παραγωγό και χαμηλή τιμή στον καταναλωτή.
Αυτό θα πρέπει να το προχωρήσουμε πάση θυσία. Ξέρετε ότι σας έχω φέρει μέχρι και μελέτη για το Δημοπρατήριο της Σκύδρας και είναι πολύ σημαντικό, να προχωρήσουμε.
Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, κ. Υπουργέ.
Επιβαρύνονται στον ΕΛΓΑ οι δενδρώδεις καλλιέργειες. Πρέπει να αλλάξει ο Κανονισμός. Πρέπει πάση θυσία ν’ αναθεωρηθεί.
Είναι καιρός ν’ αναθεωρηθεί, γιατί πραγματικά δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα.
Τέλος, κλείνω με το θέμα ΓΟΕΒ.
Πρέπει πάση θυσία ν’ απεγκλωβιστεί από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Σας έχω στείλει σειρά προτάσεων. Ήδη ξέρω ότι το δουλεύετε, πρέπει ν’ απεγκλωβιστεί. Θα θέλαμε την τοποθέτησή σας και σ' αυτό το θέμα, όταν θ’ απαντήσετε, γιατί πραγματικά καίει πάρα πολύ κόσμο και δημιουργεί προβλήματα στις καλλιέργειες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου