Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Η επικοινωνιακή καταιγίδα του Ιβάν Σαββίδη



Η εικόνα του κ. Ιβάν Σαββίδη με το κασκόλ του ΠΑΟΚ στον λαιμό να στέκεται στο μπαλκόνι της σουίτας των φιλοξενούμενων στο «Γ. Καραϊσκάκης» θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο της εξωαγωνιστικής φωτογραφίας της χρονιάς.
Όχι βέβαια για την όποια καλλιτεχνική ή εικαστική αρτιότητά της, αλλά για τα μηνύματα που θέλησε να στείλει μέσω αυτής ο νέος ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και μόνον το γεγονός ότι ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας κατέστη ο πρώτος ιδιοκτήτης μεγάλης ομάδας που πηγαίνει στο άντρο του «εχθρού» και μάλιστα επιδεικνύοντας τα «ιερά λάβαρα» υπογραμμίζει τη σημασία της κίνησής του και δικαιώνει το κινεζικό απόφθεγμα «μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις»...
Ως πολιτικός ο κ. Σαββίδης φαίνεται να γνωρίζει ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων», όπως είχε επισημάνει ο Φρανσουά Μιτεράν, και φροντίζει να αξιοποιεί την εμπειρία του και σε νέα πεδία, όπως ο αθλητικός ανταγωνισμός, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Διαχειριζόμενος το σύμβολο του ΠΑΟΚ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έσπευσε να στείλει μηνύματα προς φίλους και «εχθρούς» όσον αφορά την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ομάδας του, αλλά και να επιβληθεί ως ισχυρός πόλος του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η ενέργεια του κ. Σαββίδη στο «Γ.Καραϊσκάκης» συνιστά το αποκορύφωμα - μέχρι στιγμής - μιας σειράς επικοινωνιακών κινήσεών του που θέλουν να προβάλουν μια εικόνα δυναμισμού, ισχύος και πυγμής. Συνιστά μάλιστα παράδοξο, σε πρώτη ανάγνωση, ότι ένας «σοβιετοαναθρεμμένος» παράγοντας χρησιμοποιεί την τέχνη της επικοινωνίας, που είναι περισσότερο «δυτικό προϊόν» και πόρρω απέχει από τη λογική της προπαγάνδας.
Ο τρόπος που θέλησε να... συνομιλήσει με τη διαιτησία και τα (υπαρκτά ή ανύπαρκτα) κυκλώματά της - «οι διαιτητές να διαβάσουν τη βιογραφία μου» είχε πει στην πρώτη ανοιχτή συνάντησή του με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ -, ο χειρισμός του περίπλοκου θέματος Γκαρσία - δεν δίστασε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με σημαντική μερίδα οπαδών -, η επιθετική πολιτική στην υπόθεση της τιμωρίας Σαλπιγγίδη - στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει αναφέρθηκε ακόμη και στις επαφές του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχε απειλήσει ότι θα πάρει την ομάδα από το πρωτάθλημα -, η προειδοποίησή του ότι «δεν θα ρίχνω λεφτά σε μια λεκάνη» υπονοώντας ότι δεν θα ανεχθεί να αδικείται ο ΠΑΟΚ, συνιστούν σημαντικές ψηφίδες για τη δημιουργία της εικόνας του ηγέτη που διαθέτει δύναμη, αποφασιστικότητα και πυγμή. Μιας εικόνας που εκ των πραγμάτων είναι ελκυστική για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, οι οποίοι αισθάνονται εδώ και πολλά χρόνια ότι η ομάδα τους αδικείται λόγω (και) της απουσίας ενός ηγέτη ικανού να επιβάλει ένα «επί ίσοις όροις παιχνίδι».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου