Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Καρασμάνης: Αν δεν αλλάξει το καθεστώς ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, ο οργανισμός θα αδικεί και στο τέλος θα καταρρεύσει.



Ο Γιώργος Καρασμάνης λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί στη  σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 24-05-2013 στον Δήμο Αλμωπίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δεντροκαλλιέργειες. Για το λόγο αυτό απέστειλε  εγγράφως τις παρακάτω απόψεις του επί του θέματος για να αναγνωστούν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης:
 « Προ τριετίας, όταν είχα αναλάβει επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας, πρώτο μου μέλημα ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων και αδυναμιών
στη λειτουργία του ΕΛΓΑ.
             Συνέστησα, τότε, ειδική ομάδα εργασίας για να εξετάσει τις απαιτούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και στον ασφαλιστικό του κανονισμό, με βασικό γνώμονα αφενός την ευρωστία και οικονομική βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και αφετέρου την επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, όπως η συγκεκριμένη, που αποτελεί αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης.

            Γιατί πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ΕΛΓΑ και το εν γένει σύστημα ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας μπορούν και πρέπει να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πρωτογενή παραγωγή, που λόγω της φύσης και της ιδιαιτερότητάς της είναι εκτεθειμένη στα καιρικά φαινόμενα και τις ζωονόσους. Και γιατί θεωρούσα και θεωρώ πως, οι αλλαγές που επήλθαν το 2010 στο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΓΑ, με το νόμο 3877, κινούνται σε μια οικονομίστικη και μόνο κατεύθυνση, στερώντας από τους αγρότες ουσιαστική κάλυψη σε πολλές περιπτώσεις ζημιών.

            Η μελέτη της ειδικής αυτής ομάδας εργασίας μετατράπηκε με πρωτοβουλία μου σε ολοκληρωμένη πρόταση και σχέδιο νόμου, το οποίο υιοθετήθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και αποτέλεσε μάλιστα προγραμματική της θέση στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου.
           
Σήμερα, πιστεύω πως έχει φθάσει η ώρα για ριζικές αλλαγές και τομές στην ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας και στον ασφαλιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, υπό το πρίσμα της εμφάνισης ολοένα και περισσοτέρων ακραίων και σημαντικά διαφορετικών – σε σχέση με το παρελθόν – καιρικών φαινομένων, αλλά και της περαιτέρω θωράκισης της πρωτογενούς παραγωγής, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μοχλό εξόδου από την οικονομική κρίση και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
           
Καταντά κουραστικό και εξαντλητικό να συζητάμε και σήμερα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ακαρπίας ή καρπόπτωσης σε δενδροκαλλιέργειες, όπως της ροδακινιάς, όταν αυτά τα θέματα θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί από καιρό και να υφίσταται ασφαλιστική τους κάλυψη από τον ΕΛΓΑ. Έπρεπε ήδη να είχε αλλάξει ο ασφαλιστικός κανονισμός στα συγκεκριμένα θέματα και έτσι η σημερινή σύσκεψη να ήταν άνευ αντικειμένου.

            Και επειδή δεν έχει γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Οι ζημιές πρέπει να καλυφθούν και να καλυφθούν ουσιαστικά, όχι επιδερμικά. Πρέπει να στηριχθεί το πληγέν εισόδημα των δενδροκαλλιεργητών, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
           
Το κόστος αυτής της στήριξης, ανεξαρτήτως του όποιου ποσού, είναι για εμένα μηδαμινό. Γιατί, τα χρήματα που απαιτούνται, αφενός δεν είναι υπερβολικά. Αφετέρου, θα επιστραφούν πολύ σύντομα στην εθνική μας οικονομία μέσω της αγοράς, είτε αυτό πρόκειται για φόρους εισοδήματος-κατανάλωσης, ΦΠΑ στην αγορά καλλιεργητικών μέσων και γεωργικών εφοδίων για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, είτε από τη συνέχιση της καλλιέργειας και την παρουσία του προϊόντος στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

            Πιστεύω ακράδαντα πως, η κάλυψη των φετινών απωλειών θα ενθαρρύνει και δεν θα αποδιώξει τους παραγωγούς από την καλλιέργεια, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην όλη παραγωγική αλυσίδα, μέσω της συνέχισης της καλλιεργητικής, εμπορικής, εξαγωγικής και μεταποιητικής προσπάθειας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επικρατήσουν μεμψίμοιρες λογικές, τότε να είστε βέβαιοι ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε σε νέες συσκέψεις για την αντιμετώπιση φαινομένων εγκατάλειψης, ανεργίας, μαρασμού και ερήμωσης της υπαίθρου ».



* Να σημειωθεί ότι δίνεται εξουσιοδότηση κατά την τροποποίηση του κανονισμού ν’ αρχίζει η ισχύς του από την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, συνεπώς μπορούν να συμπεριληφθούν και οι φετινές ζημιές.



         ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

1 σχόλιο:

  1. Πάρτο χαμπάρι. Η πρότασή σου Καρασμάνη δεν περνά. Θα κάνουν ότι μπορούν για να την σαμποτάρουν οι συνάδελφοί σου. Ήδη ξεκίνησαν.
    ο Τζαμτζής προτείνει τροπολογία.
    ο Σταμενίτης ξέθαψε τον παλιό νόμο 3877 και τον παρουσιάζει ως δική του πρόταση, ενώ ξέρει ότι η ΝΔ ως αντιπολίτευση, επι 3 χρόνια, ζητούσε να εφαρμοστεί αυτό το άρθρο. το ΠΑΣΟΚ όμως δεν το δέχεται το άρθρο όπως ο διάολος το θυμιάμα.
    Πάει δε να γίνει κάτι ανάλογο και με τα 120 εκατομ. κάναν ότι μπορούσαν για να τα πάρουν οι Θεσσαλονικείς.
    Μην τυχόν περάσει η πρόταση Καρασμάνη.
    Με τέτοιους βουλευτές πως μπορεί να πάει αυτός ο τύπος μπροστά. Αλίμονο στους φουκαράδες τους αγρότες

    ΑπάντησηΔιαγραφή