Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Μάχη για την ενέργεια δίνουν πέντε μνηστήρες



Για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι μήνες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.Στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος μάλιστα μιλάει και ρώσικα. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η πολυμελής πομπή με την οποία έφτασε στην Ηρώδου Αττικού ο Ρώσος αξιωματούχος.Οι πέντε φορείς, που υπέβαλαν ενδεικτικές προσφορές και δίνουν το παρών στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι: η Gazprom για την ∆ΕΠΑ, η Μ&Μ GasCo για την ∆ΕΠΑ, η Negusneft (Sintez Group) για την ∆ΕΠΑ και τον ∆ΕΣΦΑ, η PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον
∆ΕΣΦΑ και η Socar για τον ∆ΕΣΦΑ.
Το βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να είναι η αξιολόγηση που θα έχει πρόταση της ρωσικής εταιρείας από την Κομισιόν. Ειδικότερα παραμένει ο «σκόπελος» του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής υπέρ του Δημοσίου σε περίπτωση αρνητικής γνωμοδότησης από την Κομισιόν που αναμένεται να φτάσει στο 3%, ενώ η ρωσική εταιρεία ζητά η «ποινή» να είναι μηδενική.
Όλο αυτό το διάστημα η ρωσική πλευρά εκφράζει επιφυλάξεις για την στάση των Βρυξελλών και των ΗΠΑ, καθώς κρίνει ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν επιθυμούν ρωσική εμπλοκή στην ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου. Οι Ρώσοι επιμένουν ότι στον διαγωνισμό θα πρέπει να επικρατήσουν καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης ξεκαθάρισε ότι «εμείς σαν ΤΑΙΠΕΔ έχουμε περιουσιακά στοιχεία να δώσουμε. Τον ΔΕΣΦΑ στην προκειμένη περίπτωση. Όποιος μας δώσει τα περισσότερα σε αυτόν τoν δίνουμε και είμαστε και παρά πολύ ευχαριστημένοι. Εάν αυτός συμμετέχει νόμιμα με τους νόμους της Ελλάδος και της Ε.Ε. δεν είναι δική μας δουλειά να σκεφτούμε ποιον στεναχωρούμε. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος στεναχωρείται. Αν κάποιος στεναχωρείται να έρθει να δώσει περισσότερα να πάρει την επιχείρηση για να τελειώνουμε».
Την ίδια στιγμή το Αζερμπαϊτζάν έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον μέσω της εταιρείας Socar για τον ΔΕΣΦΑ, εταιρεία την οποία διεκδικεί και η ρωσική εταιρεία Negusneft (Sintez Group). Η τελική απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου θα κριθεί από την απόφαση των Αζέρων για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Το Μπακού αναμένεται τον Ιούνιο να ανακοινώσει εάν θα παρέχει φυσικό αέριο στον αγωγό TAP, που θα περνάει από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία ή τον Nabucco West, που παρακάμπτει τη χώρα μας και μεταφέρει αέριο μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και καταλήγει στην Αυστρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου