Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Bloomberg: «Η Ελλάδα δεν στρίβει τη γωνία»



Ως υπερεκτιμημένη χαρακτηρίζει την πρόσφατη ευφορία των διεθνών επενδυτών για την οικονομική πορεία της Ελλάδας  η Μέγκαν Γκριν, αναλύτρια του Bloomberg και συνεργάτης του Atlantic Council, σε κείμενό της στο Bloomberg, με τίτλο «H Ελλάδα δεν στρίβει την γωνία» (Greece Isn’t Turning the Corner). Όπως επισημαίνει η Γκριν, είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχουν ελπίδες για την οικονομική πορεία της Ελλάδας σήμερα, συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο και υπάρχει πάντα η πιθανότητα πως η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει θετικές ειδήσεις μικρού βεληνεκούς για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη επενδυτών και
νοικοκυριών, πριν επιτύχει την πραγματική ανάκαμψη. 
Ωστόσο, τονίζεται, ο αριθμός των επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. η επένδυση της Third Point LLC την περασμένη εβδομάδα στην Energean Oil & Gas SA) είναι ελάχιστος και ανίκανος να ενισχύσει την ανάπτυξη. Επιπλέον, τα δάνεια σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις ή νοικοκυριά, καθώς τα κόστη δανεισμού για μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Σύμφωνα δε με την Τράπεζα της Ελλάδας, η πίστωση στον ιδιωτικό τομέα συνέχισε να μειώνεται τον περασμένο Μάρτιο, τελευταίο μήνα για τον οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία.
Παράλληλα, επισημαίνεται, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα, αντιμετωπίζουν μακρύ δρόμο πριν αποκτήσουν υγιή ισοζύγια και καταστούν ικανές προς δανεισμό.
Ακόμη, το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει μη ελκυστικό, λόγω του υψηλού επιπέδου της γραφειοκρατίας, του ασταθούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος και του αδιαφανούς νομικού συστήματος που διέπεται από μια αργών ρυθμών και συχνά διεφθαρμένη γραφειοκρατία.  
Λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία, «η πολιτική κατάσταση είναι επισφαλής και η κυβέρνηση συνασπισμού παραμένει ενωμένη χάρη στο ένστικτο επιβίωσης».
Τέλος, σημειώνει η Γκριν, πως «η εύθραυστη οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία που διατήρησε η Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται να δοκιμαστεί αργότερα το 2013, όταν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 και ένα μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου