Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας η σύσκεψη των τριών αρχηγών



Για το απόγευμα της Δευτέρας στις 6.00, οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των τριών αρχηγών ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη το γραφείο του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με το σημερινό φύλλο του Εθνους (ρεπορτάζ: Γιάννης Σαραντάκος) ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους, καθώς θεωρεί ως μεταρρύθμιση-μήνυμα το «λουκέτο» στην παλαιά ΕΡΤ, την οποία άλλωστε χαρακτήρισε χθες δημόσια «σύμβολο αδιαφάνειας και σπατάλης», αλλά και την επαναλειτουργία της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με άλλους όρους και άλλη δομή.

«Τώρα» -τόνισε χθες το βράδυ- «υπάρχει πολιτική βούληση! Η καλύτερη απόδειξη είναι αυτό που ανακοινώσαμε και που θα έπρεπε να έχει γίνει από χρόνια: η ΕΡΤ υπήρξε το σύμβολο της αδιαφάνειας και της σπατάλης. Κι αυτό τελείωσε χθες. Στη θέση της δημιουργείται ταχύτατα μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα διεθνή πρότυπα. Δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά όχι κρατική. Με λιγότερο προσωπικό, αλλά επάξια επιλεγμένο, με κριτήρια ΑΣΕΠ».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τα τελευταία 24ωρα συζητήθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μέσα στο καλοκαίρι (ετέθη μάλιστα και η 14η Ιουλίου ως πιθανή ημερομηνία), εφόσον οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αποπειραθούν -με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν- να ακυρώσουν την πολιτική πρωτοβουλία που ανελήφθη με το κλείσιμο της ΕΡΤ, θεωρούν ότι η νέα σύσκεψη που προγραμματίζει ο πρωθυπουργός μπορεί να εκτονώσει την ένταση.
Τακτικοί συνομιλητές του κ. Σαμαρά αποδέχονται ότι η τρικομματική κυβέρνηση ισορροπεί αυτή την ώρα σε τεντωμένο σχοινί, αλλά διευκρινίζουν ότι γι' αυτό δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος άλλωστε -όπως επισημαίνουν- δεν αιφνιδίασε κανέναν καθώς οι κυβερνητικοί του εταίροι είχαν ενημερωθεί για το θέμα της ΕΡΤ από την Κυριακή, οπότε πραγματοποιήθηκε η μυστική συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού στην οδό Μουρούζη.
Χθες, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σημείωναν: «Οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης συμπεριφέρονται λες και δεν έγινε ποτέ η συζήτηση της Κυριακής...».
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν πάντως ότι εάν οι κυβερνητικοί του εταίροι επιμείνουν σε μια αρνητική στάση, τότε ο κ. Σαμαράς είτε θα ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, είτε θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πάνω στο νομοσχέδιο που ήδη κατετέθη για τη συγκρότηση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές (και θα το επαναλάβει εάν χρειαστεί και στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη στην επικείμενη νέα σύσκεψη) ότι δεν προτίθεται να παραμείνει αδρανής και πως θα σεβαστεί στο ακέραιο τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις.
Το παρασκήνιο και οι συζητήσεις στη ΝΔ
Σαμαράς: Υπάρχουν και οι εκλογές...

Για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, χθες ετέθη σε σοβαρή βάση στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σαμαράς, πλαισιωμένος από τους σταθερούς, στενούς του συνεργάτες με τους οποίους συνδέεται και με πολύχρονη προσωπική φιλία, εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα και όπως τονίζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ήταν μια από τις πιο κρίσιμες συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στη διαρκή αυτή σύσκεψη, μετείχαν τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, που δεν είναι άλλοι από τους κ. Λαζαρίδη, Σταμάτη, Μπαλτάκο και Μπούρα, ενώ σε ορισμένες στιγμές παρόντες ήταν και οι κ. Κεδίκογλου και Μουρούτης.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε από την πρώτη στιγμή αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους την υπόθεση της ΕΡΤ. «Δεν κάνω πίσω, είναι μια μεταρρύθμιση-μήνυμα προς όλους. Εντός και εκτός Ελλάδας», φέρεται να είπε δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του. Αμέσως, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στάση που θα τηρήσουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και στον χειρισμό που πρέπει να γίνει από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
«Είναι απόλυτα ενήμεροι για τις προθέσεις μας, δεν δικαιούνται να λένε ότι αιφνιδιάστηκαν», σημείωσε εις εκ των παρισταμένων , αναφερόμενος - προφανώς - στη μυστική σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο νεοκλασικό της οδού Μουρούζη, όπου στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του κ. Σαμαρά. «Πρέπει να δείξουμε ότι εννοούμε τα όσα λέμε», συμπλήρωσε άλλος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Σε εκείνο το σημείο, ετέθη το θέμα των εκλογών. «Η σύγκρουση μπορεί να «φέρει «κάλπες», επισημάνθηκε.
«Δεν προτίθεμαι να κάνω πίσω», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος ακόμη και να «πέσει» εφόσον δεν στηριχθεί η συγκεκριμένη κίνηση. Λίγη ώρα αργότερα άλλωστε επρόκειτο αυτή ακριβός τη θέση του να τη διατυπώσει και δημόσια, μιλώντας στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο.
Οταν εκείνος, στο περιθώριο της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν, του είπε ότι «αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ είναι αντιδημοκρατικά», ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Εάν είναι αντιδημοκρατικά, ξέρεις υπάρχουν και οι εκλογές...».
«Δράση, όχι αδράνεια»
Ηταν η πρώτη φορά από την αναμέτρηση του περασμένου Ιουνίου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθετε με ευθύτητα το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ηταν, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, μια απολύτως μελετημένη κίνηση καθώς ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να μείνει αδρανής και να καταστεί σε λίγο καιρό ένας απλός διαχειριστής των προβλημάτων. «Προτιμούμε να πέσουμε μέσα από τη δράση παρά από την αδράνεια», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, εξηγώντας την επιμονή του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη πολιτική επιλογή.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου