Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Περιοδεία Αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στα Χωριά Πέλλας & Ημαθίας που έπληψε το χαλάζι



Αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Βουλευτή του Κόμματος περιόδευσε σε περιοχές, που επλήγησαν από πρόσφατες θεομηνίες ( παγετός - χαλάζι ) στις Περιφερειακές Ενότητες  Πέλλας και Ημαθίας.  Ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων, πληγέντες δενδροκαλλιεργητές και διαπίστωσαν, τόσο από την ενημέρωση των συνομιλητών τους, όσο και από επισκέψεις σε καλλιέργειες ροδάκινων το μέγεθος & τη σφοδρότητα των καταστροφών...

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ξεκίνησε με επίσκεψη στην έδρα της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων - Κ.Α.Σ.Ο. «Μ. Αλέξανδρος» στα Καλύβια Πέλλας, όπου συζήτησε με τη Διοίκησή της και επισκέφτηκε πληγέντα κτήματα της περιοχής. Στη συνέχεια βρέθηκε στα χωριά Αρσένι και Πετριά, που δέχτηκαν τις σφοδρότερες χαλαζοπτώσεις στην Π.Ε. Πέλλας.
      Στην Π.Ε. Ημαθίας έγινε συνάντηση με το Δ.Σ. του νεοσύστατου Αγρ. Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» του Δήμου Νάουσας. Επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. Νάουσας και του Α.Σ.Ο.Π. στον Κοπανό του Δήμου Νάουσας και συζητήσεις με τις Διοικήσεις των δύο Συνεταιρισμών για τις συνέπειες της κατεστραμμένης παραγωγής των μελών τους για την ύπαρξη & λειτουργία των Φορέων τους ( έξοδα φυτοπροστατευτικών, δαπάνες εφοδίων, επιχειρησιακά προγράμματα, μη τήρηση εμπορικών δεσμεύσεων για εσωτερική αγορά και εξαγωγές, κλπ.).
     Ανάλογες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο χωριό Επισκοπή Νάουσας με τις Διοικήσεις του Α.Σ.Επισκοπής και του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Επισκοπής. 
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ενημέρωσε για όλες τις πρόσφατες ενέργειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ( κατάθεση ΑΝΑΦΟΡΩΝ Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις, συμμετοχή σε συσκέψεις στο ΥΠΑΑΤ ).
      Εξέφρασε την συμπαράσταση του ΚΚΕ και κάλεσε τους πληγέντες αγρότες των Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας να μην επαναπαυτούν στις «διαβεβαιώσεις», που λαμβάνουν από υπουργικά και άλλα κλιμάκια που επισκέπτονται τη περιοχή, αλλά να προχωρήσουν  σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους, τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και όλων, διαχρονικά, των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων.
Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο ΕΛΓΑ, επικαλούμενος «ερμηνείες» του κανονισμού του κατά το δοκούν και με διάφορα προσκόμματα, θα αρνηθεί να δεχτεί δηλώσεις ζημιών για τον παγετό της 17ης Μάρτη και οι αποζημιώσεις του για τις χαλαζοπτώσεις δεν θάναι έγκαιρες, δίκαιες και στο 100% των ζημιών. Τη στιγμή μάλιστα που ο ΕΛΓΑ έχει δημιουργήσει αποθεματικό με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής, αλλά αδυνατεί να τους προφυλάξει με το πολυδιαφημισμένο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα, που δεν πέταξαν ή άφησαν απροστάτευτα χιλιάδες στρέμματα οπωροφόρων στην Κ.Μακεδονία.
      Από τους αγρότες τέθηκε επίσης το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης της έστω και «κουτσουρεμένης» από το 11% στο 6% επιστροφής ΦΠΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται για χρήματα απόλυτα αναγκαία στην αγροτιά, αφού σε αυτά υπολογίζουν και προγραμματίζουν για το ξεκίνημα των εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
     Επιπλέον καταγγέλθηκε η παράνομη είσπραξη «χαρατσιών» από τις τοπικές Ε.Α.Σ. και τη ΠΑΣΕΓΕΣ για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ της νέας χρονιάς. Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης επισήμανε την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή για τα προβλήματα αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου