Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Τρίζει η κυβερνητική συνοχή με την ΕΡΤ



Σοβαρούς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η απόφαση του Μαξίμου για “λουκέτο” στην ΕΡΤ, καθώς η πλευρά Σαμαρά επιμένει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιδρούν, προς το παρόν χλιαρά, αλλά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού θα τραβηχτεί το σχοινί για τη συγκυβέρνηση που συμπληρώνει μόλις ένα χρόνο ζωής.
Η τακτική Σαμαρά με τους δυο πιο αδύναμους κυβερνητικούς εταίρους θέτει νέα δεδομένα στο μέλλον της κυβερνητικής συνοχής.
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δηλώνει ανυποχώρητος θέτοντας -εμμέσως πλην σαφώς- ακόμα και το ενδεχόμενο εκλογών...
εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα έθεσε ο Σ. Κεδίκογλου, ώστε να ικανοποιηθούν να συμφωνηθέντα με την τρόικα για αρχικές απολύσεις 2.000 ατόμων στο δημόσιο.
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αυτό σημαίνει τον... Οκτώβριο καθώς απαιτείται η ολομέλεια της Βουλής
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι “το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης” και ότι στις επαφές με τον κ. Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
“Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου οποτεδήποτε έρθει στη βουλή”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και υπογραμμίζεται ότι η αναγκαία αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοιχτή. Eπαναλαμβάνει την κατηγορηματική αντίθεσή της με το κλείσιμο της ΕΡΤ και σημειώνει ότι οι υπουργοί που υπέδειξε η ΔΗΜΑΡ δεν συνυπέγραψαν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Η ΝΔ μπορεί να ποντάρει πως θα κεφαλαιοποιήσει εκλογικά ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κάνουν πίσω.
Αλλά, η πλευρά Σαμαρά φαίνεται πως επέλεξε να παίξει ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, που μπορεί να γυρίσει “μπούμερανγκ” συνολικά.
Το παιχνίδι της "κότας"
Η αντιπαράθεση δεν περιορίζεται μόνο στο κεντρικό κοινοβουλευτικό πολιτικό επίπεδο, με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζει για πιο αποφασιστική στάση των μικρότερων κυβερνητικών εταίρων και να επαναλαμβάνει προς την κυβέρνηση... "θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα".
Φαίνεται να παίρνει γενικότερα χαρακτηριστικά με ευρύτερες αντιδράσεις από πολίτες και πολιτικούς, συνδικάτα και φορείς, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις των επόμενων ημερών για τη συνοχή και το μέλλον της συγκυβέρνησης η οποία κλείνει μόλις ένα χρόνο ζωής.
Η τακτική Σαμαρά θυμίζει το παιχνίδι της “κότας” με τους δυο πιο αδύναμους κυβερνητικούς εταίρους: όπως στην ταινία «Επαναστάτης χωρίς αίτια» με τον Τζέιμς Ντην, όπου οι δυο πρωταγωνιστές, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, οδηγούν ο καθένας το αυτοκίνητο του σε ένα γκρεμό και ο πρώτος που θα έστριβε θα ήταν ο χαμένος.
Αυτό το παιχνίδι δείχνει να παίζει και το Μαξίμου. Ποιος θα δειλιάσει πρώτος.
Αλλά δεν έχει πάντα... αίσιο τέλος.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου