Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Διχασμένη η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση



Χωρισμένο στα δύο είναι το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του αρχηγού του κόμματος Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τα στελέχη του από την κυβέρνηση. Ήδη πολλά στελέχη του κόμματος του έχουν αντιμετωπίσει με σκληρή γλώσσα την απόφασή του να ρίξει νάρκη στην τρικομματική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή θα αποδειχθεί πολιτική αυτοκτονία και θα καταστήσει τη Δημοκρατική Αριστερά μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπίστης: Απόλυτο λάθος 

Με τη φράση «απόλυτο λάθος» σχολίασε την αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα το στέλεχος του κόμματος Νίκος Μπίστης
Ιδιαίτερα επικριτικός με τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ εμφανίστηκε ο Νίκος Μπίστης με τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του Ιροδάνη Χασαπόπουλου και του Μανώλη Αναγνωστάκη. «Ήταν το απόλυτο λάθος η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση».

Όπως μάλιστα εκτίμησε ο κ. Μπίστης «πέρσι η ΔΗΜ.ΑΡ με την είσοδό της στην κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο βήμα εμπρός και σήμερα έκανε τρία βήματα πίσω και είναι μετέωρη».
Στελέχη ΔΗΜΑΡ: Άλμα στο κενό η αποχώρηση από την κυβέρνηση

«Το άλμα στο κενό έγινε. Η Δημοκρατική Αριστερά μεγεθύνοντας αδικαιολόγητα μια διαφωνία της ως προς το εργασιακό καθεστώς στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αποφάσισε  να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή, φοβόμαστε πως επικαλείται τον αδιαμφισβήτητο  πολιτικό τυχοδιωκτισμό της ΝΔ ως πρόσχημα για την απόσειση του βάρους των κυβερνητικών ευθυνών», επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση τέσσερα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Στη δήλωσή τους οι κύριοι Γιάννης Αντωνίου, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λιβαδάς και η κυρία Δώρα Τσικαρδάνη κάνουν σκληρή κριτική στον Κουβέλη τον οποίο κατηγορούν ότι θέλει να μετατρέψει τη ΔΗΜΑΡ σε μια ήπια εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΔΗΜΑΡ, ενώ η κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα επιβάλλει ενεργότερη  συμμετοχή και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, αποδομεί την ιδέα της αριστεράς της ευθύνης, επιστρέφοντας ουσιαστικά στα ειωθότα του αριστερού αρνητισμού, ως μια ήπια εκδοχή ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν στη δήλωσή τους και καταλήγουν: «Το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα προβληθεί ως εναλλακτική στην κυβερνητική συμμετοχή δεν έχει ακροατήριο  και θα είναι αυτοκτονικό ως προς τα αποτελέσματά του».
 
Τι λέει ο Κουβέλης

Ο κ. Κουβέλης από τη μία λέει ότι η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές -στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα πως σε περίπτωση που τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα καταψηφίσει την κυβέρνηση Σαμαρά- και από την άλλη προσπαθεί να προβάλει το κόμμα του σαν μεταρρυθμιστική δύναμη.

Τα επιχειρήματα αυτά του κ. Κουβέλη καταρρίπτουν ωστόσο στελέχη της ΔΗΜΑΡ που κατηγορούν τον επικεφαλής του κόμματος  ότι «εγκαταλείπει την εθνική προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση» και τον προειδοποιούν πως το αφήγημα της ανοχής και της προγραμματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακροατήριο...

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε χθες ότι δεν επιθυμεί εκλογές αλλά παράλληλα δεν δεσμεύτηκε για το αν θα στηρίζει την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Επίσης δεν είπε τίποτε για το αν θα υπερψηφίζει ή θα καταψηφίζει το κόμμα του τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα σχέδια νόμου της κυβέρνησης στη Βουλή.

Αντίθετα υποστήριξε ότι το κόμμα θα επιμείνει στην «μεταρρυθμιστική της πολιτική» και υποσχέθηκε ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα «με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις».

Με κανένα τρόπο δεν δεσμεύεται αν οι βουλευτές του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν τεθεί τέτοιο θέμα. Ο κ. Κουβέλης αρκείται να διαμηνύσει ότι «η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Πώς θα είναι «ενεργή» η Δημοκρατική Αριστερά όταν αποχωρεί από την κυβέρνηση; Επίσης ενώ άφησε ανοικτό το αν θα στηρίζει τις νομοθετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο κ. Κουβέλης επικρίνει τον κ. Σαμαρά για αυθαιρεσίες και αυταρχισμούς.

Πιο αποκαλυπτικός για τα ήξεις αφίξεις της κυβέρνησης ήταν στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι θακάνει η ΔΗΜΑΡ αν τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Η στάση μας θα εξαρτηθεί από το ποιος θα θέσει το ερώτημα», απάντησε εννοώντας μάλλον ότι αν γίνει πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Παράλληλα άφησε να αιωρείται η απειλή ότι σε περίπτωση που την ψήφο εμπιστοσύνης ζητήσει ο κ. Σαμαράς τότε το κόμμα του κ. Κουβέλη μπορεί και να μην ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου