Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η Κομισιόν δεν γνώριζε για το λουκέτο στην ΕΡΤ



«Δεν είχαμε καμία εμπλοκή, δεν ξέραμε τίποτα», ήταν η αντίδραση της Κομισιόν σχετικά με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ οι Βρυξέλλες αποφεύγουν να πάρουν θέση επί της ουσίας, επικαλούμενες τη Συνθήκη της ΕΕ, η οποία θεωρεί αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα τη διαχείριση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πληροφορηθήκαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ ταυτόχρονα με όλο τον κόσμο, δεν υπήρξε καμία συζήτηση προηγουμένως, ούτε μας έθεσε η ελληνική κυβέρνηση τέτοιο θέμα, απάντησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί...

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο είναι υπερβολικό να συνδέουμε την απόφαση της κυβέρνησης με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, ενώ διευκρίνισε ότι η Επιτροπή το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η κυβέρνηση αναζητούσε τρόπους μέσω του κλεισίματος οργανισμών για τη εκπλήρωση της δέσμευσης που έχει αναλάβει σχετικά με τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Ωστόσο, δεν έπεσαν στο «τραπέζι ονόματα οργανισμών», είπε.
Η Κομισιόν «καλωσορίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει το ταχύτερο ένα νέο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο οποίος θα διατηρήσει το σημερινό χάρτη των ελληνικών ΜΜΕ που σέβεται την ελευθερία και τον πλουραλισμό», τόνισε, σημειώνοντας ότι για την Επιτροπή προέχει η ελευθερία και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ, ως βασικές ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες συμβάλλουν στη δημοκρατία.
Σε ερώτηση ποια είναι η θέση της Επιτροπής επί της ουσίας απάντησε ότι η Συνθήκη της ΕΕ αναφέρει ρητώς ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ως εκ τούτου η Κομισιόν δεν έχει λόγο, πέρα από ζητήματα που άπτονται των κανόνων ανταγωνισμού.
Η Κομισιόν εξέδωσε και γραπτή δήλωσή στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση των ελληνικών αρχών να κλείσουν την ελήφθη εν πλήρη αυτονομία. Η Επιτροπή δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε θέτει σε αμφισβήτηση την εξουσία της Ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το δημόσιο τομέα και η απόφαση αυτή θα πρέπει να τοποθετηθεί στο πλαίσιο των μεγάλων και αναγκαίων προσπαθειών που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, αναφέρει
Τέλος στη δήλωση η Κομισιόν κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση των εργαζομένων της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι απολύσεις που θα γίνουν θα είναι σύννομες.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου