Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Σαφάρι κατά φοροδιαφυγής με 3.000 ελεγκτές



Μόνιμη δύναμη... πυρός 3000 ελεγκτών επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για υπαλλήλους των ΔΟΥ που βγαίνουν πλέον στους δρόμους μετά το πέρας της βάρδιας στην υπηρεσίας τους. Το μοντέλο αυτό τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικά από τις αρχές Αυγούστου και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη... μονιμοποιείται καθώς έχει φέρει αποτελέσματα.

Εχει ήδη εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τις υπερωρίες των υπαλλήλων που θα επανδρώνουν τα συνεργεία ελέγχων και έχει καταρτιστεί πρόγραμμα ποσοτικών στόχων για τους ελεγκτές.

Έτσι αυξάνεται κατά πολύ η δύναμη πυρός του φοροελεγκτικού μηχανισμού, καθώς μέχρι τώρα το κύριος βάρος των ελέγχων στην αγορά σήκωνε το ΣΔΟΕ με 600-700 ελεγκτές.

Τα συνεργεία ελέγχου αυτή την περίοδο... στοχεύουν κατά κύριο λόγο στις περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση και επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους.

Επίσης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, έχουν τη δυνατότητα να «σφραγίζουν» καταστήματα για χρονικό διάστημα έως και ενός μήνα για όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου ότι δεν έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν πως η ενεργοποίηση των υπαλλήλων των εφοριών σε σταθερή βάση θα δράσει προληπτικά και αποτρεπτικά, καθώς σταδιακά η αγορά θα λάβει το μήνυμα των συνεχών ελέγχων.

 madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου