Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα κρατικά λαχεία στη Βουλή



Με πλειοψηφία 56 βουλευτών, και μετά από θυελλώδεις συνεδριάσεις, εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Βουλή η σύμβαση που παραχωρεί στον ΟΠΑΠ και σε δύο ακόμη εταιρίες την διαχείριση των κρατικών λαχείων για 12 έτη. Από τους 91 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι 35 καταψήφισαν την σύμβαση.

Με την παραχώρηση των κρατικών λαχείων η κυβέρνηση εκπληρώνει μνημονιακή της υποχρέωση όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ το Δημόσιο εξασφαλίζει έσοδα ύψους 770 εκατ. ευρώ.


Το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 190 εκατ. ευρώ για την παραχώρηση των λαχείων, εκ των οποίων τα 38 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί.

Επίσης, κάθε χρόνο μέχρι το 2025 το Δημόσιο θα λαμβάνει το 30% των μικτών κερδών από τα λαχεία, εκ του οποίου το 20% θα χρηματοδοτεί κοινωνικές δράσεις.

«Η κυρούμενη σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων εκφράζει την προσήλωση της κυβέρνησης στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια της συζήτησης της σύμβασης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο ΟΠΑΠ μαζί με την Intralot και την Scientific Games θα διαχειρίζονται το Λαϊκό, το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό, το Πρωτοχρονιάτικο, το Στεγαστικό και το Ξυστό μέχρι το 2025.

Ο διαγωνισμός για τα λαχεία είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως οι τριβές μεταξύ κυβέρνησης και Emma Delta, που εξαγόρασε νωρίτερα αυτό το μήνα τον ΟΠΑΠ, για την αμοιβή που θα κατέβαλε ο οργανισμός στους δύο άλλους συνεταίρους του είχαν καθυστερήσει την υπογραφή της σύμβασης, υπενθυμίζει το Reuters.

Η σύμβαση για τα κρατικά λαχεία υπεγράφη τελικά στα τέλη Ιουλίου, ανοίγοντας το δρόμο νωρίτερα αυτό το μήνα και για την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ που είχε συμφωνηθεί από τον Μάιο.

Πέρασε και η τροπολογία για το Νεώριο Σύρου

Με 58 ψήφους υπέρ, 10 ψήφους «κατά» και 23 «παρών» ψηφίστηκε και τροπολογία με την οποία ανατίθεται στο ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου η επισκευή δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού (που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα και έγινε δεκτή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα).

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» σε όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι» στο νομοσχέδιο και «παρών» στην τροπολογία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «όχι» στο νομοσχέδιο, αλλά υπερψήφισαν την τροπολογία. Η Χρυσή Αυγή «όχι» σε όλα. Η ΔΗΜΑΡ «ναι» στο νομοσχέδιο και «παρών» στην τροπολογία. Το ΚΚΕ «όχι» σε όλα. Οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Γ. Κασαπίδης και Π. Μουτσινάς ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο, αλλά υπερψήφισαν την τροπολογία.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου