Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

«Έσβησε» ο παλαιότερος τίτλος περιοδικού στην Ελλάδα



Ήταν 1η Ιουλίου του 1966, όταν ο Χρήστος Τερζόπουλος κυκλοφορούσε στην Ελλάδα το πρώτο τεύχος του Μίκυ Μάους, του ιστορικά αρχαιότερου εβδομαδιαίου περιοδικού που συνέχιζε να κυκλοφορεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα για 47 χρόνια… 
Χθες ο εκδότης της Νέας Ακτίνας, Χρήστος Τερζόπουλος βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την διακοπή των εκδόσεων κόμικ μέσω του λογαριασμού των περιοδικών στο Facebook:

«Μερικά πράγματα όπως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η υποτίμηση του νομίσματος και το κλείσιμο εφημερίδας ή περιοδικού δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Η διακοπή της έκδοσης των περιοδικών δεν ήταν μια επιπόλαια και ξαφνική επιλογή. Εδώ και πολλούς μήνες, από την αρχή του χρόνου, είχαμε επαφές και διαπραγματευόμασταν για να βρούμε βιώσιμη λύση για τα περιοδικά. Χρειάζεται ψυχικό σθένος να γίνονται διαπραγματεύσεις με νηφαλιότητα και σύνεση χωρίς να μεταφερθεί η αγωνία στους συνεργάτες μας.
Έως την τελευταία στιγμή κρατούσαμε την σπίθα ζωντανή μήπως μπορέσει να συνεχιστεί η έκδοση των περιοδικών. Συνεχίσαμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζαμε να κάνουμε πάντοτε. Να να εκδίδουμε περιοδικά που να είναι όσο καλύτερα μας επέτρεπαν οι συνθήκες να φτιάξουμε. Και αυτό θα ξανακάνουμε όταν μας το επιτρέψουν οι καιροί. Δείγματα της εργασίας μας έχετε, τελευταία απόδειξη το βιβλίο του Γκόντφρεντσον.
Δυστυχώς δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο πάνω σε αυτό το θέμα επειδή η εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων δεν το επιτρέπει. Όμως πρέπει να γνωρίζεται με βεβαιότητα πως η διακοπή ενός έργου μιας ζωής (σχεδόν 48 χρόνια) δεν είναι μια πράξη που δεν έχει έντονη συναισθηματική φόρτιση».
Το τελευταίο τεύχος κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου
Η Νέα Ακτίνα κυκλοφορούσε 13 τίτλους της Disney με πιο δυναμικούς το εβδομαδιαίο Μικυ Μάους και το μηνιαίο Κόμιξ. Το τελευταίο συλλεκτικό τεύχος – με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την πρώτη του έκδοση – του «Κόμιξ» κυκλοφόρησε στις 23 Αυγούστου. Αντιγράφουμε από το δελτίο Τύπου του για μία από τις ιστορίες που φιλοξενεί: «Μια μεγάλη οικονομική αυτοκρατορία μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, αν βρίσκεται σε σεισμογενές έδαφος… Στην σκέψη αυτή, ο θείος Σκρουτζ τρομοκρατείται και οι Μουργόλυκοι εκμεταλλεύονται τον φόβο του για να αδειάσουν το Θησαυροφυλάκιό του!».
Ελπίζουμε η υπόθεση της επανέκδοσης του Μίκυ Μάους και των υπόλοιπων εκδόσεων της Νέας Ακτίνας να έχει happy end, όπως και όλες οι ιστορίες που διαβάζαμε μικροί και που κάποιοι συνέχιζαν να διαβάζουν ακόμη και μεγάλοι, ψάχνοντας στις δύσκολες ημέρες μας ένα καταφύγιο στην παιδικότητα.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το μόνο ιστορικό περιοδικό που διαθέτει ακόμη παρουσία στην ελληνική αγορά είναι η «Γυναίκα» η οποία πρωτοκυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1950, επίσης από την οικογένεια Τερζόπουλου.

 onnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου