Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Μπήκαν τα πρώτα λουκέτα στα πρατήρια που δεν συμμορφώθηκαν



Από την πρώτη κιόλας ημέρα των ελέγχων άρχισαν να μπαίνουν τα λουκέτα στα βενζινάδικα. Στις επισκέψεις των κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε πως επτά από αυτά δεν είχαν εγκαταστήσει τα συστήματα εισροών- εκροών καυσίμων.

Η σχετική προθεσμία για τις αλλαγές στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης είχε εκπνεύσει την Τρίτη και είχε ξεκαθαριστεί πως αμέσως θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα βενζινάδικα είχαν συμμορφωθεί με τις νέες οδηγίες.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, την πρώτη ημέρα των ελέγχων εντοπίστηκαν επτά πρατήρια τα οποία λειτουργούσαν παρότι δεν είχαν εγκαταστήσει τα συστήματα. Μάλιστα όλα ήταν στην Αττική και συγκεκριμένα τρία στον Πειραιά, δύο στην Ελευσίνα, ένα στο Μαραθώνα και ένα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα συγκεκριμένα πρατήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν αν δεν συμμορφωθούν με τη νομοθεσία, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει τρύπα στο σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου πετρελαιοειδών. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή», τόνισε.

Τα πέντε συνεργεία του υπουργείου έκαναν 54 ελέγχους την πρώτη ημέρα- 47 στην Αττική και 7 στη Θεσσαλονίκη. Οπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, το 95% των πρατηρίων έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα. Αριθμητικά, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν σε 1.202 από τα 1.250. Τα υπόλοιπα υπάρχει περίπτωση να έκαναν συμβάσεις την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, κάτι που θα φανεί και στους ελέγχους που θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει τα βήματα για τη σύνδεση των πρατηρίων με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών συστημάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία για την εφαρμογή του μέτρου και στις αποθήκες καυσίμων των εταιριών εμπορίας και διυλιστηρίων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης- που τόνισε ότι δεν θα μείνει καμία «τρύπα» στη διακίνηση εμπορίας καυσίμων- στις 15 Οκτωβρίου θα έχει τοποθετηθεί σύστημα εισροών εκροών και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης.




iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου