Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Σε ξένα χέρια οι ιδιωτικοποιήσεις: Σκάει ΒΟΜΒΑ με το ΤΑΙΠΕΔ



Δύο δημοσιεύματα-ΒΟΜΒΑ από τους Financial Times και το πρακτορείο Reuters σχετικά με το ΤΑΙΠΕΔ άναψαν μεγάλες φωτιές εντός και εκτός Ελλάδας…
Την αρχή έκαναν οι FT, λέγοντας οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σκέφτονται την μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας σε μια εταιρεία του Λουξεμβούργου, η οποία θα διοικείται από ξένους μάνατζερ…

Τα δημοσίευμα τόνιζε πως μόνο αν περνούσε το ΤΑΙΠΕΔ σε ξένα χέρια θα μπορούσε να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» των επενδύσεων . Το σχέδιο σύμφωνα με τoυς  FT, ήταν να δοθεί εξουσία στην ξένων συμφερόντων εταιρεία προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μέσα στις εξουσίες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένεςβελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».
Μετά τους FT "χτύπησε" το Reuters τονίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί  σύντομα πιέσεις από την τρόικα για την δημιουργία εταιρίας εκμετάλλευσης κρατικών ακινήτων με την έδρα της εκτός Ελλάδας, με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων
Το σχέδιο, που κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναστάτωσε το πολιτικό σύστημα, θα προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας συμμετοχών με έδρα στο Λουξεμβούργο και ανεξάρτητους ξένους διαχειριστές.
Στόχος είναι η εταιρία να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους. Τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα είπε στο Reuters ότι η πρόταση συζητείται, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως το ελληνικό Δημόσιο θα έχει σε κάθε  περίπτωση τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας.
Κομισιόν: Το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να παραμείνει σε ελληνικά χέρια
Λίγες ώρες μετά τα δημοσιεύματα-φωτιά, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, θέλησε να κατευνάσει τα πνεύματα, τονίζοντας πως «η ιδιοκτησία του προγράμματος βρίσκεται και πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Πρόσθεσε, όμως, ότι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί στην επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.
«Θα συζητήσουμε ξεκάθαρα την κατάσταση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων και θα κοιτάξουμε πώς αυτή μπορεί να προχωρήσει αποτελεσματικά».
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί ανάληψης της ευθύνης των αποκρατικοποιήσεων από εταιρεία συμμετοχών με έδρα το Λουξεμβούργο και διοίκηση ξένων ειδικών, ο κ. Σάιμον ο Κόνορ δεν αρνήθηκε την πρόταση, είπε όμως ότι ούτε η Κομισιόν αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν πάρει ακόμα την απόφασή τους.


 star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου