Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Αλλάζει από φέτος το μενού στο σχολικό κυλικείο



 Επειτα από τα φρούτα φέτος πάνε… σχολείο και οι σαλάτες. Η νέα υγειονομική διάταξη επιβάλει στα κυλικεία να δώσουν «αποβολή» σε τσίχλες και σοκολάτες, ενώ το μενού κάνει μεγαλύτερη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή.

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας και της ώθησης των παιδιών προς τα πιο υγιεινά σνακ τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο, η διάταξη του υπουργείου Υγείας προβλέπει λιγότερα λιπαρά και αλάτι. Ετσι έπειτα από τα φρούτα, οι μαθητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα κυλικεία και σαλάτες, υπό την προϋπόθεση ότι τα υλικά θα είναι καλά πλυμένα και θα σερβίρονται χωρίς αλάτι, παρά μόνον με την προσθήκη ελαιόλαδου, ξυδιού ή λεμονιού.


Τα αλλαντικά επίσης αποβάλλονται από το σχολείο, αφού επιτρέπεται μόνο η χρήση της light γαλοπούλας, ενώ επιπλέον τα σάντουιτς μπορούν να εμπλουτίζονται με ελιές χωρίς κουκούτσι ή η πάστα ελιάς, βραστό αυγό και λαχανικά, ενώ απαγορεύονται οι λιπαρές σος όπως είναι η μαγιονέζα και η μαργαρίνη.

Οσοι μαθητές επιμένουν να προτιμούν τυρόπιτες ή σπανακόπιτες θα τις βρουν μικρότερες από τη νέα σχολική χρονιά- η μερίδα τους μειώνεται από τα 200 γρ. στα 120 γρ.- αλλά η διάταξη απαγορεύει τη σφολιάτα και επισημαίνει πως το τυρί πρέπει να αποτελεί το 40% του βάρους του προϊόντος.

Τέλος , σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο tsantiri, υπάρχει πρόβλεψη και για τα σχολεία που διαθέτουν χώρους εστίασης. Σε αυτή την περίπτωση ο σεφ θα πρέπει να ακολουθεί εβδομαδιαίο μενού σύμφωνα με την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

nasepo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου