Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

4 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων



Τα ζώα υπάρχουν στον πλανήτη εκατομμύρια χρόνια, πολύ πριν εμφανιστεί στη γη ο άνθρωπος. Έζησαν αρμονικά μέχρι τη μοιραία στιγμή της υποδούλωσής τους, ή την κατ’ ευφημισμό εξημέρωσή τους, περίπου 10.000 χρόνια πριν, όπου ήταν και η απαρχή των δεινών τους. Έκτοτε ζουν μια ολοένα εντεινόμενη κακοποίηση και εκμετάλλευση από τον άνθρωπο. Η συμπεριφορά αυτή του ανθρώπου προς τα ζώα στηρίχθηκε, στο ότι ο άνθρωπος απαξίωσε την ύπαρξή τους, ανακηρύσσοντας το είδος του ως το πιο εξελιγμένο από τα εκατομμύρια άλλα είδη.
Ορμώμενος από αυτές τις ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις, ο άνθρωπος άρχισε να χρησιμοποιεί τα ζώα σαν μέσα για την εξυπηρέτησή των σκοπών του. Όμως αυτή η χρησιμοποίηση και εκμετάλλευση των ζώων από τον άνθρωπο, σηματοδότησε ταυτόχρονα και την αποτυχία του να κατανοήσει την ζωή στο σύνολό της και να θαυμάσει την μεγαλοπρέπειά της.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι και τα ζώα έχουν ανάγκες και συμφέροντα και κατά συνέπεια ορισμένα βασικά δικαιώματα. Αυτά τα δικαιώματα οι άνθρωποι πρέπει να τα σέβονται και να τα τιμούν όπως ακριβώς σέβονται και τιμούν τα δικά τους.
Ο σεβασμός προς τα ζώα που μεγαλώνουν υπό τον έλεγχο των ανθρώπων ή αιχμαλωτίζονται από τον άνθρωπο, υπαγορεύει πέντε βασικές Ελευθερίες:

-Ελευθερία από την πείνα και την δίψα: με πρόσβαση σε καθαρό και σωστή διατροφή για υγεία και ζωτικότητα.
-Ελευθερία από άσχημες συνθήκες διαβίωσης: με σωστό κατάλυμα στέγης και ξεκούρασης.
-Ελευθερία από πόνο - πλήγωμα - νόσο: Με την σωστή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα
-Ελευθερία από φόβο - απόγνωση: με την σωστή συμπεριφορά χωρίς να προκαλούμε φοβίες και αβεβαιότητα.
-Ελευθερία για την έκφραση μιας σωστής συμπεριφοράς: με άνετο χώρο, σωστή κοινωνικοποίηση με ανθρώπους και ζώα του ίδιου είδους. 
Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος έχει χάσει την επαφή του με τη φύση, η καλή και αρμονική σχέση του με τα ζώα τον βοηθάει να αποκαταστήσει την σχέση του μαζί της, με τους συνανθρώπους του, αλλά και με τον ίδιο τον εαυτό του. 
Κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, σαν αφορμή για να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε για να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς αδικαιολόγητη κακομεταχείριση.  
Σε αυτό το βίντεο  https://www.youtube.com/watch?v=FMfYHfZOdaY (Προεπισκόπηση)  μπορούμε να αντιληφθούμε τα δεινά που περνούν τα ζώα στον βωμό του οικονομικού συμφέροντος, της διασκέδασης και της εν γένει εκμετάλλευσής τους από τον άνθρωπο. Οι εικόνες είναι σκληρές όμως είναι η πραγματικότητα και δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια. Αντίθετα θα πρέπει να γνωρίζουμε, ίσως και να σοκαριστούμε από την σκληρότητα,  ούτως ώστε να  μπορέσουμε να κατανοήσουμε και να αλλάξουμε την στάση μας απέναντί σε αυτούς που ονομάζουμε συγκάτοικους μας. 
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα των Ζώων διοργάνωσαν μια επίσημη συνάντηση στο Παρίσι το 1978. Εκεί συζητήθηκε για πρώτη φορά η αξία και η συνεισφορά τους στη ζωή μας και αναγνωρίστηκαν τα δικαιώματα, όπως και οι υποχρεώσεις που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, εκδόθηκε μια Διακήρυξη, δηλαδή ένας πίνακας με τα δικαιώματα των ζώων, που περιλαμβάνει τα εξής άρθρα: 
Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων, Παρίσι 1978 
1.       Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή.  
2.       Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή του κάθε ζώου.
3.       Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για το καλό των ζώων.
 4.      Κάθε ζώο αξίζει τη φροντίδα, την προσοχή και την προστασία του ανθρώπου. 
5.    Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν κάποια στιγμή θεωρηθεί αναγκαία η θανάτωσή του (όπως για παράδειγμα: αν είναι φορέας μολυσματικής ασθένειας), τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμία πρόκληση αγωνίας του ζώου.
6.   Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού. 
7.   Κάθε ζώο που θεωρείται κατοικίδιο έχει το δικαίωμα να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη. 
8.   Κάθε ζώο που θεωρείται επίσημα ως σύντροφος του ανθρώπου έχει δικαίωμα να ζήσει όσο αντιστοιχεί στη φυσική του μακροβιότητα (δηλαδή δεν πρέπει να θανατώνεται πριν της ώρας του).   
9.    Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική. 10. Ειδικά για τα ζώα που θεωρείται ότι ζουν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο (π.χ. άλογο), η διάρκεια και η ένταση δουλειάς τους θα πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια και θα πρέπει να τρέφονται και να ξεκουράζονται ικανοποιητικά.   
11.  Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. θεωρείται παράνομος και αντίθετος προς τα δικαιώματα των ζώων εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Γι΄ αυτό ο άνθρωπος έχει υποχρέωση να ακολουθήσει άλλες μεθόδους πειραματισμού.
12. Τα ζώα που προορίζονται για τη διατροφή του ανθρώπου (π.χ. αγελάδες) πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
13.  Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων, γιατί αυτό αποτελεί καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
14. Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο σε ένα ζώο είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και όταν προκαλείται θάνατος σε μεγάλο αριθμό άγριων ζώων. Γι΄ αυτό η μόλυνση του περιβάλλοντος όταν καταστρέφει και αφανίζει κάποια είδη ζώων, θεωρείται γενοκτονία.
15. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
16. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν από τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου. 
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω δεν έχουμε παρά να συμφωνήσουμε λοιπόν, ότι η Παγκόσμια Μέρα των Ζώων, δεν είναι απλά μια μέρα γιορτής που θα μας κάνει να τρέξουμε να αγοράσουμε ένα κατοικίδιο, για δείξουμε την αγάπη μας στα ζώα.
Ας σταθεί αυτή η μέρα αφορμή για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε, έτσι ώστε να γίνει μια μέρα πραγματικής προόδου και πολιτισμού.  
Κάποιος μπορεί να αναλογιστεί «Πρέπει να αγαπάμε τα ζώα;»
Η απάντηση είναι όχι. Κανείς δεν είναι «υποχρεωμένος» να αγαπάει κανέναν, αφού η αγάπη είναι υπόθεση ψυχής και όχι καθήκοντος. Τα ζώα χρειάζονται πρωτίστως το σεβασμό μας. Η αγάπη έρχεται μετά. 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ «Η ΕΛΠΙΔΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου