Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το άλμα του Baumgartner από τα όρια του διαστήματος

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πλήρες βίντεο του ιστορικού άλματος του Felix Baumgartner από αερόστατο σε ύψος 39 χλμ., με το οποίο έσπασε το φράγμα του ήχου κατά την πτώση. Οι διοργανωτές του εντυπωσιακού εγχειρήματος, πέρυσι τον Οκτώβριο, παρουσιάζουν στο νέο βίντεο την πτώση του παράτολμου αλεξιπτωτιστή με έναν συνδυασμό εικόνων από τις τρεις κάμερες που είχε επάνω του και αρκετά στοιχεία τηλεμετρίας και βιομετρικά.
Το άλμα του, που είχε διαρκέσει σχεδόν 10 λεπτά, είχαν παρακολουθήσει τότε ζωντανά μέσω διαδικτύου έκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Απολαύστε το και πάλι, στο σχετικό
βίντεο.
Ιστορικό άλμα
Επειτα από 2,5 ώρες πτήσης σε ανοδική πορεία μέσα σε μια κάψουλα της αποστολής Red Bull Stratos που κρεμόταν από ένα γιγάντιο μπαλόνι με ήλιο, ο Αυστριακός αλεξιπτωτιστής έφτασε σε ύψος 128.177 ποδιών (39.068 μέτρων) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, δηλαδή στα όρια του Διαστήματος, για να ξεκινήσει από εκείνο το σημείο τη συγκλονιστική του κάθοδο.



Ο Baumgartner κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ της υψηλότερης και ταχύτερης ελεύθερης πτώσης (απέτυχε σε εκείνο της ελεύθερης πτώσης με τη μεγαλύτερη διάρκεια), αλλά και το ρεκόρ υψηλότερης πτήσης με αερόστατο. Εκτός από τα πολλαπλά ρεκόρ που έσπασε, η ομάδα του Baumgartner ελπίζει ότι η ελεύθερη πτώση του θα βοηθήσει στη συγκέντρωση πολύτιμων στοιχείων που αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση της ασφάλειας των διαστημικών πτήσεων.

 


ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Στους -57 βαθμούς Κελσίου

Ο εξοπλισμός ασφαλείας του Baumgartner περιελάμβανε μια ειδικά προσαρμοσμένη διαστημική στολή που τον προστάτευσε ενάντια στην εξαιρετικά χαμηλή πίεση και θερμοκρασία (-57 βαθμοί Κελσίου). Η θέση του σώματός του κατά την εκκίνηση της «βουτιάς» ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφού ελλείψει αέρα δεν θα είχε τη δυνατότητα να τη διορθώσει κατά την πτώση.
Εάν έπεφτε με τέτοιον τρόπο που θα αύξανε υπερβολικά την ταχύτητα της πτώσης του, κινδύνευε σοβαρά να λιποθυμήσει και να υποστεί βλάβες στα μάτια, στον εγκέφαλο και στο καρδιαγγειακό του σύστημα. Ενας από τους κινδύνους που αντιμετώπιζε ήταν το σώμα του σε υπερηχητική ταχύτητα να προκαλέσει κρουστικά κύματα, κάτι βέβαια που η ιατρική του ομάδα θεωρούσε μάλλον απίθανο λόγω της χαμηλής πυκνότητας του αέρα που θα αδυνατούσε να μεταφέρει τα κύματα. Οσο για τις συνθήκες που προσεγγίζουν εκείνες σε κενό αέρος, υπήρχε κίνδυνος να προκαλέσουν κυριολεκτικά βρασμό του αίματός του, μια κατάσταση που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο.
Πιλότος
Ο προκάτοχος του ρεκόρ

Προκάτοχος του ρεκόρ που κατέρριψε χθες ο 43χρονος Αυστριακός ήταν ο 84χρονος Αμερικανός συνταξιούχος πιλότος Τζο Κίτινγκερ, μέλος της ομάδας του Baumgartner και το άτομο που ήταν χθες σε άμεση επικοινωνία μαζί του από το κέντρο ελέγχου στο Ρόσγουελ του Νιου Μέξικο των ΗΠΑ. Ο Κίτινγκερ πραγματοποίησε το 1960 άλμα από τα 31.330 μέτρα με ταχύτητα ελεύθερης πτώσης mach 0,9 (988 χιλιόμετρα την ώρα). Ενα άλλο έτος-ορόσημο είναι το 1947, όταν ο Αμερικανός Τσακ Γέγκερ, σε ηλικία 24 ετών, έγινε ο πρώτος πιλότος που ταξίδεψε ταχύτερα από τον ήχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου