Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Εκλογές δεν κάνει με τίποτα ο Σαμαράς!



του Γιώργου Δελαστίκ
Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων αποδεικνύεται ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η δολοφονία που διέπραξε εν ψυχρώ αφενός αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά για να βάλει φυλακή τον αρχηγό και τα σημαντικότερα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και, αφετέρου, κατά απροσδόκητο τρόπο κατέστησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκλογικούς ομήρους των αποφάσεων των κρατούμενων ηγετών της Ακροδεξιάς!
«Τρέμουν» πολιτικά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μην τυχόν και χάσει καμιά έδρα η... Χρυσή
Αυγή! Φοβούνται, δηλαδή, μην υλοποιήσει ο συλληφθείς αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, την απειλή του και διατάξει κάποιους ή όλους τους βουλευτές του να παραιτηθούν και τους αποτυχόντες υποψηφίους που είχαν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του κόμματος να αρνηθούν να καταλάβουν τις θέσεις τους. Αν γίνει αυτό, βάσει του εκλογικού νόμου θα προκληθούν αναπληρωματικές σε κάποιες ή και στις 15 εκλογικές περιφέρειες όπου η Χρυσή Αυγή έχει βουλευτές, με ολέθρια από πολιτική σκοπιά αποτελέσματα για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αν και χωρίς άμεσες κοινοβουλευτικές συνέπειες. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως τα πράγματα...

«Θηλιά» η ψήφος!
Η Χρυσή Αυγή έχει εκλέξει 18 βουλευτές. Ένας από αυτούς είναι Επικρατείας, 3 έχουν εκλεγεί στη Β' Αθήνας και οι υπόλοιποι 14 έχουν εκλεγεί ανά ένας σε 14 εκλογικές περιφέρειες - σε Α' Αθήνας, Α' και Β' Πειραιά, Υπόλοιπο Αττικής, Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία, Εύβοια, Σέρρες.
Αν γίνουν αναπληρωματικές εκλογές, οι 3 έδρες της Χρυσής Αυγής στη Β' Αθήνας θα μοιραστούν στα κόμματα βάσει του εκλογικού νόμου. Για το τι θα γίνει με την έδρα της Επικρατείας δεν γνωρίζουμε, καθώς δεν υπάρχει ρητή διάταξη του εκλογικού νόμου και απαιτείται ερμηνεία του, με τις γνώμες των κορυφαίων συνταγματολόγων μέχρι στιγμής να διίστανται ριζικά.
Τις υπόλοιπες 14 έδρες, μία ανά περιφέρεια, θα τις πάρει όποιο κόμμα έρθει πρώτο στην κάθε περιφέρεια. Αρκεί αυτό, δεν απαιτείται απόλυτη ή οποιαδήποτε άλλη ενισχυμένη πλειοψηφία.
Επειδή πουθενά η Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να έρθει πρώτο κόμμα, θα χάσει τουλάχιστον τις... 17 από τις 18 (!) έδρες που έχει. Μπορεί να κρατήσει ίσως τη 1 από τις 3 έδρες που έχει στη Β' Αθήνας, αν έρθει τρίτο κόμμα με κάπως υψηλό ποσοστό. Αυτό συνιστά πολιτική αυτοκτονία της Χρυσής Αυγής, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ιδίως στην κατάσταση που βρίσκεται μετά τις συλλήψεις των κορυφαίων ηγετικών στελεχών της.
Το μόνο που μπορεί να κερδίσει από επαναληπτικές εκλογές η ίδια η Χρυσή Αυγή ως κόμμα είναι να εμφανίσει ποσοστά εκεί που θα γίνουν οι αναπληρωματικές εκλογές υψηλότερα από εκείνα που είχε πάρει στις περσινές εκλογές του Ιουνίου. Είναι όμως βαρύτατο το τίμημα να χάσει τους 17 από τους 18 βουλευτές της μόνο και μόνο για να μπορεί να ισχυριστεί ότι αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τα περσινά, παρά τη σύλληψη της ηγεσίας της.
Πανωλεθρία της ΝΔ
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ -ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ανατραπεί ή να συρρικνωθεί, αν τελικά παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, αν γίνουν εκλογές και στη Β' Αθήνας η κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία θα αυξηθεί κατά ένα βουλευτή που σίγουρα θα πάρει εκεί η ΝΔ. Αν, μάλιστα, δεν αναπληρωθεί και ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής και μείνει αυτή η Βουλή με 299 αντί για 300 βουλευτές -το αναφέρουμε επειδή έχει προβληθεί και αυτή η άποψη-, τότε αντικειμενικά η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται κατά έναν ακόμη βουλευτή, αφού η απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο θα πέσει από το 151 στο 150.
Αυτά από κοινοβουλευτική σκοπιά. Γιατί από πολιτική σκοπιά η ΝΔ απειλείται με πανωλεθρία αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Μια ματιά στις προαναφερθείσες εκλογικές περιφέρειες δείχνει αμέσως ότι αν παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές σε πάνω από τη μισή Ελλάδα!
Αν σε κρίσιμες περιφέρειες ή γενικά έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα θεωρηθεί «ξοφλημένη» από τους πάντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όλοι οι σημαντικοί παράγοντες, Έλληνες και ξένοι, θα σπεύσουν να πάρουν θέσεις ενόψει της επερχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα.
Το υπόλοιπον του βίου της κυβέρνησης ΝΔ -ΠΑΣΟΚ θα είναι απλώς διαδικαστική υπόθεση και δεν αποκλείεται καθόλου να μην μπορεσει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της όπως πασχίζει με νύχια και με δόντια.
Σαμαράς: «Όχι εκλογές»
Αν κάνει βουλευτικές εκλογές τώρα ο Αντώνης Σαμαράς, η ΝΔ θα υποστεί σαρωτική ήττα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει οπωσδήποτε πρώτος και θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς δυσκολία - άλλο θέμα, βέβαια, τι γραμμή θα ακολουθήσει η κυβέρνηση Τσίπρα ή ποια πολιτική θα εφαρμόσει.
Το ουσιαστικό όμως για τον πρωθυπουργο και τη ΝΔ είναι ότι θα απομακρυνθούν από την εξουσία και τους γλυκούς καρπούς της. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός διακηρύσσει με λύσσα ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές. Κανένας πολιτικός δεν κάνει εκλογές για να συντριβεί ο ίδιος!
Ακόμη χειρότερο πολιτικά για τη ΝΔ θα ήταν όχι η παραίτηση όλων ταυτόχρονα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά η παραίτηση κάθε έναν ή δύο μήνες ακροδεξιών βουλευτών σε εκλογικές περιφέρειες επιλεγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σίγουρο εκ των προτέρων ότι αφενός θα βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πάρει την έδρα και, αφετέρου, ότι η Χρυσή Αυγή θα κερδίσει ποσοστό υψηλότερο απ' όσο είχε πάρει εκεί τον Ιούνιο του 2012.
Κάτι τέτοιο θα τσάκιζε τη ΝΔ και θα προετοίμαζε με βεβαιότητα την κατατρόπωση της στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Για να το αποτρέψουν αυτό, Σαμαράς και Βενιζέλος ετοίμαζαν νομοσχέδιο για να γλιτώσουν εκλογικά, το περιεχόμενο του οποίου δεν είχε γίνει γνωστό την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.
Όπλο της ΝΔ η... κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
Η καλύτερη λύση για την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου προκειμένου να αποφύγει όλες αυτές τις περιπέτειες είναι να κατορθώσει να πείσει ή να αναγκάσει τον συλληφθέντα Μιχαλολιάκο να μην διατάξει τους βουλευτές του να παραιτηθούν ή να πειθαναγκάσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και όσους είχαν συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της στις εκλογές του περσινού Ιουνίου να μην υπακούσουν σε εντολή παραίτησης, αν τελικά εκδοθεί τέτοια εντολή.
Δεδομένου του ποιου και της παρελθούσης δράσης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, έχουμε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πετύχει το στόχο της και δεν θα παραιτηθούν οι ακροδεξιοί βουλευτές.
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, το ισχυρότερο όπλο για την κυβέρνηση της ΝΔ προκειμένου να πείσει τους χρυσαυγίτες βουλευτές να μην παραιτηθούν είναι ότι, αν έρθει στην εξουσία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα τους αφήσει να σαπίσουν στις φυλακές, δικάζοντας τους και για άλλα εγκλήματα!
0... «κοινός υποψήφιος»!
Προκειμένου να διασωθούν εκλογικά ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών προσπάθησαν να προωθήσουν την άποψη ότι δήθεν θα έπρεπε να υπάρξει... «κοινός υποψήφιος» των κυβερνητικών κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ για να «χτυπηθεί ο φασισμός»!
Πρόκειται, φυσικά, για θέση που μόνο αν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείτο από πολιτικά ηλίθιους θα αποδεχόταν!  Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάτης των μνημονιακών δυνάμεων κατοχής για να χτυπήσουν όλοι μαζί τη Χρυσή Αυγή! Πρόκειται για αστειότητες, αλλά φυσικά «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται» και η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ δεν χάνουν τίποτα δοκιμάζοντας αν τον ΣΥΡΙΖΑ τον διοικούν... κρετίνοι
Βεβαίως, απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια τους αυτή. Κανένας από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τάχθηκε υπέρ του κοινού υποψηφίου».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει αυτές τις εκλογές σ' ένα διπλό δημοψήφισμα εναντίον του ναζισμού και εναντίον του Μνημονίου καθώς και σ' ένα σκαλοπάτι για να γίνουν επιτέλους εθνικές εκλογές και να υπάρξει μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία δήλωσε ξεκάθαρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Το κέρδος, πάντως, της κυβέρνησης με τις συλλήψεις της ηγεσίας της Χρυσή Αυγής είναι ότι για την ώρα κανείς δεν συζητά για το Μνημόνιο και τις ολέθριες συνέπειες του στην εξάρθρωση και οικονομική καταβαράθρωση της ελληνικής κοινωνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου