Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Εκτός νόμου (!) ο... Βενιζέλος για τον Σκαραμαγκά



Αρχίζει να χάνει τον ύπνο του και για τη σκανδαλώδη σύμβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που υπέγραψε το 2010 ως υπουργός Εθνικής Αμυνας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος!
Ο υπερφίαλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που νόμιζε ότι έχει απαλλαγεί από αυτόν τον εφιάλτη, βρίσκεται από χθες σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δρομολογείται η συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, στο «σκαμνί» της οποίας θα βρεθούν ο ίδιος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Εχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι, αν και η
πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της επιτροπής προέρχεται από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση διά του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν της αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. Επίσης ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κατά τη χθεσινή σχετική συζήτηση στη Βουλή, απέφυγε οποιαδήποτε υπερασπιστική αναφορά στον κ. Βενιζέλο.
Βλέποντας ότι κινδυνεύει να αποκαλυφθούν οι παρανομίες του και να βρεθεί εκτός νόμου, ίσως και όχι μόνο από πολιτικής πλευράς, ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος έχασε την ψυχραιμία του, καταφεύγοντας σε μια παραληρηματική προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών σε άλλους.
Το στρίμωγμα ήταν τέτοιο, ώστε ο καταρρέων πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να κατηγορήσει δύο υπουργούς της κυβέρνησης, δείχνοντας από τη μια τον πανικό του αλλά και μια ρήξη κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η απόγνωση μάλιστα του κ. Βενιζέλου είναι τέτοια, που προσπαθεί να αγκιστρωθεί πάνω στον Αντώνη Σαμαρά, αφού επιχειρεί να βάλει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο...
με τον πρωθυπουργό, δίνοντας εντολές σε υπουργούς της κυβέρνησης.
Επιβεβαιώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» στις 9 Οκτωβρίου ότι η ερώτησή του για τα υποβρύχια μοιάζει με προανάκρουσμα πρότασης για εξεταστική, χθες από τη Βουλή κατά τη συζήτηση της ερώτησης ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει άμεσα τη σχετική πρόταση, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών στη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψαν οι Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου, η οποία κατά τον κ. Τσίπρα είναι χειρότερη από την αρχική σύμβαση του Ακη Τσοχατζόπουλου.
«Το 2010 η σύμβαση που υπεγράφη από τους τότε υπουργούς Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν διευκόλυνε να φύγουμε από αυτόν τον βρόμικο αγωγό (σ.σ.: διακίνηση μαύρου χρήματος), αλλά αυτός ο αγωγός δεν έκλεισε, δεν αποστειρώθηκε αλλά συνέχισε να ρέει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Στη σύμβαση του 2010, που φέρει τη σφραγίδα Βενιζέλου - Παπακωνσταντίνου, υπάρχει οσμή σκανδάλου. Πρέπει να εξετάσουμε πλήρως την υπόθεση. Δεν είναι μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος το πρόβλημα της διαπλοκής και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στη χώρα».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίζεται στη Βουλή νόμος για τα υποβρύχια και το Ελληνικό Δημόσιο να χάνει αντισταθμιστικά οφέλη, να αναλαμβάνει ένας ψευτοεπενδυτής χωρίς κανένα εχέγγυο, να μη βάζει ούτε ένα ευρώ, ενώ αντίθετα εισπράττει 350.000.000 ευρώ και κρατά ενέχυρο μέσα στα ναυπηγεία τέσσερα ετοιμοπαράδοτα υποβρύχια.
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ύψωσε ασπίδα προστασίας στον κ. Βενιζέλο. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αντιπολίτευσης να καταθέτει πρόταση για εξεταστική και πρόσθεσε ότι, αν κάποιοι κάποτε δεν είχαν λειτουργήσει υποβρυχίως, σήμερα δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αργότερα πάντως, μιλώντας με δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι δεν εννοούσε τον Ευ. Βενιζέλο αλλά τις αρχικές συμβάσεις.
Δείχνοντας μάλιστα να κρατά αποστάσεις από την τακτική που είχε κρατήσει ο κ. Βενιζέλος, δίνοντας -έπειτα από έγκριση της Βουλής- περίπου 350.000.000 ευρώ στον κ. Σάφα χωρίς να παραλάβει τα υποβρύχια, ο κ. Αβραμόπουλος πρόσθεσε ότι, αν δεν επιλυθούν όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, το υπουργείο δεν θα καταβάλει ούτε ένα ευρώ, όπως δεν έχει καταβάλει και καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά.
Αργά το απόγευμα ο κ. Βενιζέλος μετέβη και αυτός στη Βουλή, όπου εμφανώς αγχωμένος από τις εξελίξεις προσπάθησε να γαντζωθεί από τον πρωθυπουργό, επικαλούμενος συνεχώς ότι είχε το πράσινο φως της Βουλής.
Παρέλειψε ωστόσο να πει ότι εκείνη η σύμβαση είχε ψηφιστεί μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Αβραμόπουλο, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός έχουν δώσει εντολές για άμεση διεκπεραίωση της υπόθεσης, ωστόσο ο ΥΠΕΘΑ και ο Υπ. Ανάπτυξης δεν έχουν κάνει τίποτα. Στην προσπάθειά του να διασωθεί, υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας έχει μαζέψει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ τα «ορφανά» του Ακη.
Ανταπαντώντας, κύκλοι του κ. Αβραμόπουλου έλεγαν ότι ο υπουργός έχει μόνο καθήκον να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου