Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της ηγεσίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε για τους βοσκότοπους



Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής ΛάρισαςΛίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Β’ Θεσσαλονίκης και Στέφανος Σαμοΐλης Κέρκυρας πραγματοποίησαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Αποστολάκοτους Αντιπροέδρους κα. Χαλικιά και κ. Οφίδη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Μπαμπασίδη, ώστε να ενημερωθούν για το μείζον θέμα της καταγραφής και του χαρακτηρισμού των βοσκοτόπων.

Η ηγεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε δεσμεύτηκε ότι δεν θα χαθεί κανένα δικαίωμα από την Ενιαία Ενίσχυσηλόγω των χαρακτηρισμών των βοσκοτόπων και τόνισαν ότι αυτή είναι εξασφαλισμένη για το 2013. Αναφορικά με την διαδικασία χαρακτηρισμού, η οποία έχει αναστατώσει τους κτηνοτρόφους, τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε ανέφεραν ότι σε περίπτωση που προκύψει αποχαρακτηρισμός βοσκότοπου ή μέρους του βοσκότοπου, τα στρέμματα που αποχαρακτηρίζονται θα αποδοθούν στον κτηνοτρόφο σε άλλες δημόσιες εκτάσεις, ενώ στην περίπτωση που εντός ολόκληρων νομών δεν βρίσκεται επιλέξιμη γη, θα μεταφερθούν τα δικαιώματα από γειτονικούς νομούς.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, προβλήματα επιλέξιμων βοσκοτόπων υπάρχουν ακόμα στους Νομούς Έβρου, Σερρών, Κιλκίς και Θεσπρωτίας για τα οποία δεσμεύτηκε η ηγεσία του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, θα επιλυθούν σύντομα. Εντούτοις, τα στελέχη του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε δήλωσαν ότι τόσο το θέμα τις Εξισωτικής Ενίσχυσης όσο και η τύχη της Ενιαίας Ενίσχυσης από το 2014 και μετά είναι ζητήματα που αφορούν την πολιτική ηγεσία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν μπορούν να προχωρήσουν σε καμία εκτίμηση ή δέσμευση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι: «Τα ποσά τις Ενιαίας και Εξισωτικής ενίσχυσης είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων ειδικά σε μία περίοδο που το κόστoς παραγωγής και η συνεχώς αυξανόμενη επαχθής φορολογία έχουν «γονατίσει» τους παραγωγούς. Η καταγραφή και το νοικοκύρεμα των χαρτών αγροτεμαχίων, βοσκοτόπων και δασών είναι απαραίτητη, αλλά η διαδικασία για να είναι ωφέλιμη πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τους παραγωγούς και τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα της χώρας.
Λύση στο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας χωρίς ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα δεν μπορεί να υπάρξει και η ανασυγκρότηση αυτή απαιτεί την προστασία των παραγωγών, αλλά και την προστασία της δημόσιας αγροτικής γης από το γενικό ξεπούλημα που επιχειρεί η κυβέρνηση» κατέληξαν οι βουλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου