Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Τι σημαίνει η μη προφυλάκιση των βουλευτών της ΧΑ



Τι σημαίνει η μη προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής; Είναι αναμενόμενη η απόφαση με βάση το κατηγορητήριο; Ποιος δρόμος έπρεπε να ακολουθηθεί για να φτάσουν στη Δικαιοσύνη τα αδικήματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής; Απαντά στο tvxs.gr ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος.
«Η μη προφυλάκιση των κατηγορουμένων δεν προδικάζει τίποτα για την ουσία της υπόθεσης για την οποία άλλωστε μόνο αυτοί που έχουν δει τη δικογραφία δηλαδή οι παράγοντες της δίκης μπορούν να εκφέρουν γνώμη μετά λόγου γνώσεως. Η μη προφυλάκιση σημαίνει απλώς ότι ο ανακριτής και ο εισαγγελέας κρίνουν πως η επιβολή περιοριστικών όρων είναι ικανή να αποτρέψει τους κατηγορουμένους από την τέλεση νέων αδικημάτων ή από τη φυγή στο
εξωτερικό ή και τα δυο» αναφέρει ο Κώστας Χρυσόγονος.
Όσο για το αν η απόφαση ήταν η αναμενόμενη σημειώνει: «Δεν ξέρω ακριβώς τη δικογραφία. Η ανάκριση είναι μυστική και κακώς διαρρέουν τα όσα διαρρέουν στον Τύπο».
Ποιος δρόμος έπρεπε να ακολουθηθεί για να φτάσουν στη Δικαιοσύνη για τα αδικήματα που έχουν διαπράξει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής; «Σε κάθε περίπτωση αυτό που είχα πει από την αρχή είναι ότι θα ήταν προτιμότερο να είχε επιδιωχθεί πρώτα η άρση της ασυλίας από τη Βουλή. Κι αυτό διότι ακόμη κι αν θεωρηθεί διαρκές το κακούργημα της εγκληματικής οργάνωσης, οι ανθρωποκτονίες και τα άλλα κακουργήματα που απ’ ότι φαίνεται αποδίδονται στους κατηγορουμένους δεν είναι διαρκή. Επομένως για αυτά – κατά πάσα πιθανότητα – δεν έχουν κληθεί να απολογηθούν καν. Αντί λοιπόν να επιδιωχθεί η σπουδή αυτή με τη σύλληψη κατ’ επίκληση του 187 θα μπορούσε να είχε πάει ολοκληρωμένη η υπόθεση στις ανακριτικές αρχές ώστε οι κατηγορούμενοι να απολογούνται για το σύνολο». 
«Θέλω πάντως να ελπίζω ότι τελικώς θα καταλογιστούν ποινικές ευθύνες στα μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας για τα αδικήματα τα οποία θα αποδειχτεί ότι έχουν διαπράξει»καταλήγει ο κ. Χρυσόγονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου