Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση Μ.Μπόλαρη στη Βουλή για το μηνιαίο βοήθημα των υπερήλικων ομογενών ποντίων από τον Ο.Γ.Α.


ΘΕΜΑ: «Ποιο το δημοσιονομικό όφελος από την διακινδύνευση επιβίωσης υπερηλίκων ομογενών Ποντίων, λόγω κατάργησης του μηνιαίου βοηθήματος από τον Ο.Γ.Α.;»
Στο ζήτημα της διακοπής του μηνιαίου βοηθήματος από τον ΟΓΑ στους ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Αλβανία, που προκαλεί άμεση διακινδύνευση επιβίωσης, αναφέρονται με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ. Μπόλαρης Μάρκος, Αηδόνης Χρήστος, Βουδούρης Οδυσσέας, Κασαπίδης Γεώργιος, Κουράκος Ιωάννης, Μουτσινάς Παρίσης, Παραστατίδης Θεόδωρος και Σταυρογιάννης Νικόλαος.
Βάσει του Ν. 4093/2012, το μηνιαίο βοήθημα της τάξεως των 300 ευρώ των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών από τη διασπορά θα καταβάλλεται εφεξής στο βαθμό, που πέραν των άλλων προϋποθέσεων, θα συντρέχει και αυτή της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα κατά την τελευταία 20ετία, τονίζουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειονότητά τους ήρθε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1994-2006 και συνεπώς δεν πληρούν την προϋπόθεση της 20ετούς διαμονής.
Οι βουλευτές ρωτούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παρουσιάσει:
·        Ποιο είναι το δημοσιονομικό όφελος της διακινδύνευσης βιολογικής εξόντωσης των υπερήλικων ομογενών ρωμιών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
·        Τι προτίθεται να πράξει για το γεγονός ότι περίπου 25.000 δικαιούχοι ομογενείς έχουν μείνει χωρίς το τόσο σημαντικό για αυτούς και για τις οικογένειές του μηνιαίο βοήθημα των 300 περίπου ευρώ.
Όπως υπογραμμίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές, με την ως άνω διάταξη πλήττεται όχι μόνο το Κράτος Πρόνοιας αλλά και το Κράτος Δικαίου, διότι το ελληνικό κράτος κάλεσε πίσω στην ιστορική τους γενέτειρα τους Πόντιους ομογενείς, προστατεύοντάς τους με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που τους εξασφάλιζε μέχρι σήμερα ένα μηνιαίο βοήθημα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου