Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Εσοδα - οφειλές, οι αγιάτρευτες πληγές του ΙΚΑ



Την ίδια στιγμή σε ναυάγιο οδηγείται η νέα ρύθμιση χρεών, ενώ σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ταμείο το 42% των συντάξεων δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ.
Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας έκρουσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) ΙΚΑ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της. Η ομοσπονδία περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και προέβλεψε νέες παρεμβάσεις.
Στην κατάσταση που επικρατεί στο ΙΚΑ -μετά και το βάρος που έχει επωμιστεί από τα ελλείμματα των ειδικών ταμείων- αναφέρθηκε ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, αναφέρθηκε σε πρακτικές του απώτερου παρελθόντος, τονίζοντας πως υπήρχαν περιστατικά που με μισθό 1.500 καταβαλλόταν σύνταξη 1.600 ευρώ.
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία του μεγαλύτερου ταμείου της χώρας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως:

  • Ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ θα καταγράψει φέτος έλλειμμα 1,17 δισ. ευρώ. Με την περικοπή της χρηματοδότησης τον επόμενο χρόνο και με δεδομένο ότι τα έσοδα μειώνονται, το ΙΚΑ θα συνεχίσει και το 2014 να έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
  • Τα έσοδα μειώθηκαν από το 2009 έως το 2012 κατά 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Το 2010 δηλώθηκαν με Αναλυτική Περιοδική Δήλωση 1.849.055 εργαζόμενοι ενώ τον Ιούλιο του 2013 1.479.703 εργαζόμενοι (δηλαδή 369.000 λιγότεροι).
  • Μόνο 14.066 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη νέα ρύθμιση οφειλών, γεγονός που αποδεικνύει την αποτυχία του μέτρου.
  • Οι οφειλέτες προς το ΙΚΑ ανέρχονται σε 349.986 και το ποσό οφειλών ανέρχεται σε 8 δισεκατομμύρια. Ενα μεγάλο ποσό οφειλών, περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον διοικητή του ταμείου, από τα 8 δισεκατομμύρια τα μισά είναι οφειλές από ανενεργές πλέον επιχειρήσεις.
  • Με βάση τα στοιχεία, 513.600 συντάξεις είναι κάτω των 500 ευρώ. Παράλληλα 767.000 από τους 1.200.000 συνταξιούχους παίρνουν κάτω των 700 ευρώ. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ σημείωσε πως «η οικονομική κατάσταση του ταμείου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωσή τους».
  • Η εισφοροδιαφυγή κινείται στα επίπεδα των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν μόνο 25 υπάλληλοι πανελλαδικά. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 36.000 λιγότεροι έλεγχοι επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ σε σχέση με το 2009.

Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ αναφέρθηκε σε οφειλές προς το ΙΚΑ από δημόσιους φορείς και ενδεικτικά μίλησε για τον ΟΛΠ, καθώς και την οφειλή που υπάρχει από την κατάργηση του ταμείου συνταξιούχων της Αγροτικής.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Περισσότεροι από 160.000 συνταξιοδοτικοί φάκελοι είναι αυτήν τη στιγμή σε εκκρεμότητα στο ΙΚΑ. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι πως υπάρχουν υπάλληλοι που καλούνται να διεκπεραιώσουν περισσότερες από 1.500 υποθέσεις.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την πορεία του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας. «Το ΙΚΑ καρκινοβατεί», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «ετοιμάζονται νέες περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ επεσήμανε πως το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας «βρίσκεται σήμερα σε οριακή κατάσταση για την περαιτέρω λειτουργία και βιωσιμότητά του». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς «στο ΙΚΑ υπηρετούν σήμερα 5.015 λιγότεροι υπάλληλοι σε σχέση με το 2009, οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί με πρόσθετη απασχόληση, τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, του ΕΟΠΥΥ και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι».
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Γ. Κυριακόπουλος πρότεινε μεταξύ άλλων: ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας των εργαζομένων, ενίσχυση του Ταμείου με προσωπικό και εσωτερικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για ταχύτερη αποστολή εγγράφων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου