Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η προγραμματική συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ



Το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έδωσαν στην δημοσιότητα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο.

Το κείμενο που είναι κωδικοποιημένο σε 43 σημεία αρχίζει με την επισήμανση ότι ορίζοντας διακυβέρνησης είναι πάντα η τετραετία, και στόχος είναι η απαλλαγή από το μνημόνιο μέσα από την τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.




Ξεκαθαρίζουν ότι μετά το πρωτογενές πλεόνασμα η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλα οριζόντια μέτρα και καταλήγουν ότι η προγραμματική συμφωνία είναι παράλληλα και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές τους διαφορές, και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους για κρίσιμες περιόδους του παρελθόντος, συνεργάζονται στην παρούσα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης έχοντας πλήρη αίσθηση της ιστορικής υποχρέωσης τους να διασφαλίσουν τη σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ και την οριστική έξοδό της από την κρίση.

Ως πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού στόχου είναι η κυβερνητική σταθερότητα και η εξάντληση της τετραετίας.

Οι δύο αρχηγοί επισημαίνουν ότι έχουν πλήρη συνείδηση της κατάστασης στην κοινωνία μετά από έξι χρόνια ύφεσης και προσθέτουν ότι "βασική μας αγωνία και επιδίωξή μας είναι η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, η προστασία των ευπαθών ομάδων, η αποκατάσταση αδικιών που έγιναν πάνω στη μάχη να κρατηθεί η Πατρίδα μας όρθια".

Υπογραμμίζουν ότι η λύση θα δοθεί μόνο μέσα από την Ανάπτυξη και εξηγούν ότι η παραγωγή Εθνικού πλούτου μέσα από την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας.

Πρέπει να περάσουμε:


-από την παρασιτική οικονομία στην πραγματική παραγωγή,

-από τη συσσώρευση υπερκερδών στις παραγωγικές επενδύσεις,

-από την οικονομία των «εισοδηματιών» στην οικονομία των καινοτόμων επιχειρηματιών,

-από τα εύκολα κέρδη στη σκιά του πελατειακού κράτους στις ίσες ευκαιρίες,

-από τα κλειστά συστήματα και την εσωστρέφεια στον δίκαιο ανταγωνισμό.

Θέτουν σαν στόχο την απαλλαγή της Πατρίδας από το μνημόνιο που, όπως αναφέρουν, αποτυπώνει την εξαιρετικά δύσκολη και άνιση διαπραγμάτευση με τους εταίρους και πιστωτές.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας καθώς επίσης και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Τονίζουν ότι "σχέδιο Β", χωρίς θυσίες, εύκολο και ανώδυνο, δεν υπάρχει και κάθε άλλη επιλογή θα ήταν ένας δραματικά ανεύθυνος τυχοδιωκτισμός που θα οδηγούσε σε πλήρη εξανέμιση εισοδημάτων και περιουσιών και θα πήγαινε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω, υπό συνθήκες διεθνούς οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και εσωτερικής διάλυσης.

Σημειώνουν, δε, ότι ο διάλογος και η συνεννόηση με τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου είναι προτεραιότητά μας προκειμένου να δημιουργηθεί το «μέτωπο ευθύνης» που θα εγγυηθεί την επιτυχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων:

"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, πρακτικές και συμπεριφορές που καθήλωσαν τη χώρα: τη δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία, το λαϊκισμό, τη μιζέρια, την ηττοπάθεια και λογικές του βολέματος, της ήσσονος προσπάθειας, της αδράνειας και της απάθειας".

Ξεκαθαρίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι "τώρα που η Ελλάδα, χάρις στις θυσίες των πολιτών της, παρουσιάζει ήδη διαρθρωτικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και πετυχαίνει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν. Δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία".

Η επάνοδος σε σταθερά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ για όλα τα επόμενα χρόνια είναι ο μόνος ασφαλής τρόπος για την κάλυψη οποιουδήποτε δημοσιονομικού κενού πέρα από τα συμφωνημένα, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2016, χωρίς να τροφοδοτείται η ύφεση και η ανεργία και για την ταχύτερη -και ασφαλέστερη- επάνοδο της χώρας στις αγορές για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Αφού αναφέρονται στα επιτεύγματα των τελευταίων χρόνων περιγράφουν τέσσερεις σαφείς προτεραιότητες:

-την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των ετήσιων προϋπολογισμών της γενικής κυβέρνησης,

-την εφαρμογή μέτρων ανάσχεσης της ανεργίας, προστασίας των ευπαθών ομάδων και διαφύλαξης της κοινωνικής συνοχής,

-την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος και στη σχέση κράτους και οικονομίας,

-την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που διαμορφώθηκε αρχικά το Φεβρουάριο του 2010 και προωθείται με απόλυτη διαφάνεια και τήρηση της νομιμότητας. Η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την σταδιακή, αλλά όσο γίνεται ταχύτερη, επάνοδο των Επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, στα προ κρίσης επίπεδα.

Πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι από την άποψη αυτή:

-η μείωση του κόστους του χρήματος,

-η μείωση του κόστους ενέργειας,

-η πλήρης εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις,

-η ευέλικτη και δίκαιη χρήση του μηχανισμού του συμψηφισμού απαιτήσεων και οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ή πολιτών.

-η διαρκής μάχη κατά της γραφειοκρατίας,

-στα πλαίσια μιας συνολικής σταδιακής μείωσης των φορολογικών βαρών σε όλη την κλίμακα, η φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων.

Ειδική αναφορά κάνουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και την μείωσή της στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα και στην ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους.

Η συμφωνία κάνει λόγο για τη δημιουργία προσωρινών θέσεων απασχόλησης για ανέργους (νέους, μέσης ηλικίας, γυναίκες) και διευκρινίζει ότι οι αναγκαίοι πόροι έχουν σε σημαντικό βαθμό διασφαλισθεί και θα συμπληρωθούν μέσα από τους αναγκαίους χειρισμούς σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Το πρώτο σχετικό πρόγραμμα για 50.000 θέσεις, λειτούργησε ήδη το 2013, ενώ προετοιμάζονται τα επόμενα και κυρίως για το 2014 με πρόβλεψη για 75.000 θέσεις.

Αναφέρεται στις ρυθμίσεις των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και ξεκαθαρίζει ότι η ενυπόθηκη ή προσημειωμένη πρώτη κατοικία του φτωχού ή μέσου νοικοκυριού που αγωνίζεται να ρυθμίσει και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη έναντι πλειστηριασμών.

Προβλέπει ότι μείωση του ΦΠΑ θα ακολουθήσουν και σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες, μόλις το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση.

Μιλούν για "τη διαμόρφωση ενός κατά κυριολεξία εθνικού φορολογικού συστήματος, απλού και κωδικοποιημένου, κοινωνικά δικαίου και αναπτυξιακά στοχευμένου, που θα ρυθμίζει συστηματικά, χωρίς κενά και αντιφάσεις, τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη φορολογία ακινήτων, κεφαλαίου κοκ" αλλά σημειώνουν ότι η ολοκλήρωση ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος προϋποθέτει να ξεπεραστεί πλήρως η δημοσιονομική κρίση.

Γι' αυτό και θα χρειαστούν συστηματικά βήματα και μεταβατική περίοδος. Στο μεσοδιάστημα αυτό, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του εθνικού φορολογικού συστήματος και προκειμένου να επιτευχθούν οι επιτακτικοί στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ολοκληρώνεται η εφαρμογή φορολογικών μέτρων εκτάκτου και προσωρινού χαρακτήρα που κατέστησαν αναγκαία λόγω της κρίσης.

Μιλούν ακόμα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο διαβεβαιώνοντας όμως ότι κανένας εργαζόμενος στο Δημόσιο που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει λόγο ανησυχίας. Η κινητικότητα του προσωπικού, στο πλαίσιο αυτό, σέβεται όλες τις θεσμικές εγγυήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και εξυπηρετεί την κάλυψη κενών και ζωτικών αναγκών του δημοσίου μέσα από την ορθολογική και διαφανή διαχείριση αφενός μεν του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού αφετέρου δε των κενών θέσεων.

Προαναγγέλλουν ότι τα δύο κόμματα θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος επιδιώκοντας την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Δεσμεύονται για την επανεξέταση όλης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που ήδη έχει αρχίσει, συμπεριλαμβανομένων και των προβλέψεων για απονομή ιθαγένειας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σε αντιστοίχιση με τα ισχύοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια προβλήματα (Ευρωπαϊκός Νότος).

Ξεκαθαρίζουν ότι η προστασία της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού από αυτούς που εκμεταλλεύονται την ανεκτικότητα των δημοκρατικών και δικαιοπρακτικών θεσμών για να υπονομεύσουν και να λοιδορήσουν την ίδια τη κοινοβουλευτική δημοκρατία και η θεσμική αντίδραση απέναντι στο ναζισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι προγραμματική αρχή της κυβέρνησης και τονίζουν ότι "προωθούμε νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και την τιμωρία αυτών που προτρέπουν και πρωτοστατούν σε τέτοιες ενέργειες".

Οι δύο αρχηγοί καταλήγουν ότι "το προγραμματικό αυτό πλαίσιο είναι ταυτόχρονα και το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαίους εταίρους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ".

Παράλληλα αποτελεί την βάση για τα υπουργεία ενώ υπογραμμίζεται "η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση των βουλευτών και η ουσιαστική συμμετοχή τους στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής". 


nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου