Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ι. Τζαμτζής:Να δοθεί στους πολίτες της Πέλλας το δικαίωμα ξύλευσης από τα δασαρχεία



Την άρση απαγόρευσης της ξύλευσης από τα δασαρχεία για τους πολίτες του νομού Πέλλας ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη Ιωάννη.
Στην ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής ζητά να δοθεί το δικαίωμα ξύλευσης από τα δασαρχεία στους πολίτες του νομού Πέλλας αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Στο Νομό Πέλλας έχει απαγορευθεί η ξύλευση για τους πολίτες.
Η ξύλευση στα δάση του Νομού Πέλλας κάθε έτος συνέβαλλε στην αναζωογόνηση και την
ανάπτυξη των δασών, όντας καθαρά από παλιούρια και ξερά ξύλα.
Επίσης, η ξύλευση αυτή «ελάφρυνε» οικονομικά τους πολίτες διότι χρησιμοποιούσαν την ξυλεία ως υλικό θέρμανσης για οικιακή χρήση.
Ακόμη, από το Δασαρχείο δίνονται ελάχιστα ξύλα, μόλις 3 χορικά (1,5 τόνος) σε συνταξιούχους του ΟΓΑ, πολυτέκνους κλπ, ενώ πριν δίνονταν 8-9 χορικά.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ο Νομός Πέλλας είναι ένας ορεινός νομός όπου ο χειμώνας διαρκεί 5-6 μήνες το έτος.
Επειδή στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, πολλοί πολίτες δεν έχουν κανένα εισόδημα, είναι άνεργοι, είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, η ξύλευση των δασών στο Νομό Πέλλας θα συνέβαλλε σημαντικά στην ανακούφιση των οικονομικά αδύνατων πολιτών καθώς θα χρησιμοποιηθεί ως υλικό θέρμανσης.
Επειδή τα ξύλα από τους συνεταιρισμούς το Δασαρχείο τα πουλάει
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε να δοθεί στους πολίτες του Νομού Πέλλας η δυνατότητα ξύλευσης και καθαρισμού των δασών, υπό την εποπτεία δασικών υπαλλήλων;
β) Θα δοθούν από το Δασαρχείο ξύλα (πώληση) προς τους κατοίκους των ορεινών περιοχών;
γ) Γιατί οι κάτοικοι των νομών μας να μην παίρνουν ξύλα απ΄ ευθείας από τους συνεταιρισμούς, και να πρέπει να αγοράζουν από τους εμπόρους οι οποίοι σίγουρα αυξάνουν την τιμή;»

1 σχόλιο: