Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Συνήγορος του Πολίτη: Πότε οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων είναι παράνομες



Στον Συνήγορο του Πολίτη έχουν υποβληθεί αρκετές αναφορές για κατάσχεση ποσών, τα οποία προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις, χωρίς να τηρηθεί από την Τράπεζα ο περιορισμός του ακατάσχετου όπως τίθεται από το νόμο (ν.δ. 356/1974, όπως ισχύει).

Σύμφωνα με το άρθρο 30α του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), είναι καταρχήν δυνατή η κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων οφειλετών προς το Δημόσιο. Πρόκειται για την κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων-Τραπεζών, που είναι μία ειδική περίπτωση της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων.

Ο περιορισμός στον τρόπο κατάσχεσης προβλέπεται στο άρθρο 31 του ΚΕΔΕ:
Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου αυτών, πάντα όμως πρέπει να μένει το ποσό των 1000 ευρώ.

Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 30 παρ. 4 του ΚΕΔΕ, ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει διακριτική ευχέρεια στο μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης που θα επιλέξει αλλά και στο χρηματικό ποσό που θα κατασχέσει. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να γίνεται γνωστή στους φορολογούμενους.

Κατά τη διερεύνηση των σχετικών αναφορών συνήθως προκύπτει ότι οι Τράπεζες δεν ερευνούν, ως όφειλαν, αν ο λογαριασμός που τηρεί στην Τράπεζα ο πολίτης είναι λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη ή το ασφαλιστικό επίδομα και κατάσχει το σύνολο του ποσού.

Η Αρχή στις περιπτώσεις αυτές παρεμβαίνει και ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ ότι πρόκειται περί λογαριασμού μισθοδοσίας. Στη συνέχεια η ΔΟΥ παρεμβαίνει στην Τράπεζα η οποία δίνει εντολή για άρση της κατάσχεσης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει στις περιπτώσεις αυτές να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ ΔΟΥ – Τραπεζών ούτως ώστε να μην παρουσιάζονται παρόμοια φαινόμενα.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει κάθε φορά που δίδεται εντολή κατάσχεσης να επαναλαμβάνει στις Τράπεζες και να εφιστά την προσοχή περί του ακατάσχετου στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, σύνταξης κ.λπ.

Τέλος, όπως και σε κάθε πλέον υπόθεση που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, η Αρχή επαναλαμβάνει στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η επιβίωση του πολίτη. Επίσης, έχει προταθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων ώστε να τηρείται το όριο των 1000 ευρώ ως ακατάσχετα και σε κάθε άλλο λογαριασμό, όχι μόνο για ποσά που προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα (π.χ. ποσά από μισθώματα-ενοίκια), όταν τα ποσά αυτά αποτελούν αποδεδειγμένα το μοναδικό εισόδημα του πολίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο:
Τμήμα Επικοινωνίας
Τζαβάρα Καλλιρρόη τηλ. 2131306610 κιν. 6979448887
Παραγυιός Πέτρος τηλ. 2131306625 κιν. 6977366424
Παπαγεωργοπούλου Δημητρία τηλ. 2131306604

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου