Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία Γ.Καρασμάνη στη Βουλή για «αποζημιώσεις ακαρπίας»



Συζητήθηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τροπολογία των 52 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον βουλευτή του Νομού μας Γιώργο Καρασμάνη, για την καθιέρωση ενός νέου, δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και την αλλαγή της λειτουργίας του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
            Στη αυριανή (Πέμπτη) συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής αναμένεται η τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί της τροπολογίας, που έχει τη μορφή ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου με 22 άρθρα.

            Αναλύοντας διεξοδικά τις διατάξεις του προτεινόμενου σχεδίου νόμου ο κ. Καρασμάνης υπογράμμισε πως, με αυτό λύνεται οριστικά το θέμα της ακαρπίας στις δενδρώδεις καλλιέργειες και μάλιστα αναδρομικά από 1.1.2013. Η ασφαλιστική κάλυψη και η αποζημίωση για την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες αποτελεί, τόνισε ο κ. Καρασμάνης, μια από τις βασικές νέες ασφαλιστικές καλύψεις που προστίθενται στο κατάλογο των ζημιών που αποζημιώνονται από την ΕΛΓΑ, ανακουφίζοντας με τον τρόπο αυτό τους πληγέντες παραγωγούς και συμβάλλοντας στη περαιτέρω στήριξη της φυτικής, ζωικής και αλιευτικής παραγωγής της χώρας μας.
            Η πρόταση των 52 βουλευτών της συμπολίτευσης, επισήμανε ο βουλευτής του Νομού μας, αποτελεί μια ολοκληρωμένη «απάντηση» στα σημερινά αδιέξοδα του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, της φυσιογνωμίας και του ρόλου του ΕΛΓΑ, όπως αυτά  καθιερώθηκαν με το νόμο 3877 του 2010. Περιέχει μια σειρά από ριζοσπαστικές αλλαγές που ανακουφίζουν τους αγρότες και παρέχουν μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και της υπαίθρου.
            Με τις προτεινόμενες αλλαγές, είπε ο κ. Καρασμάνης, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΛΓΑ και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες σε περίπτωση ζημιών, ενώ αλλάζει ριζικά ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, που θα καταβάλλονται από τους αγρότες κατά τη διαδικασία συμψηφισμού του αγροτικού ΦΠΑ. Έτσι, τόνισε, ο αγρότης θα πληρώνει ασφαλιστική εισφορά μόνο για τη σοδειά που πραγματικά παρήγαγε και διακίνησε.
            Πέραν της διεύρυνσης των ασφαλιζόμενων κινδύνων και τις πρόσθετες καλύψεις που παρέχονται σε όλους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, προβλέπονται αφενός επαρκείς προκαταβολές σε περίπτωση εκτεταμένων ζημιών σε πολλές περιοχές της χώρας και αφετέρου προκαταβολή του μισού της αποζημίωσης στις περιπτώσεις που υποβάλλονται από τους αγρότες ενστάσεις στα πορίσματα-εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για το ύψος των ζημιών.
            Οι κρατικές ενισχύσεις ΠΣΕΑ μεταφέρονται στον ΕΛΓΑ, αξιοποιούνται τα κοινοτικά κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τον τομέα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθιερώνεται η τριμερής χρηματοδότηση – δημόσιο, αγρότες, Ευρωπαϊκή Ένωση – ενώ εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η χρηστή διαχείριση των κονδυλίων του ΕΛΓΑ μέσω της διεξαγωγής του συνόλου της διεκπεραίωσης των λειτουργιών του ηλεκτρονικά.
Η νομοθετική μας αυτή πρωτοβουλία είναι μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη, καθώς συμβάλει στην αποκατάσταση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, που στηρίζει και δεν  δυναστεύει τον αγρότη, διασφαλίζει την γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή, καλύπτοντας περισσότερους κινδύνους και παρέχοντας ικανοποιητικές αποζημιώσεις και προκαταβολές τόνισε ο κ. Καρασμάνης, καλώντας παράλληλα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και τις άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου, να την κάνουν αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου