Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Προκαταβολές εκατομμυρίων Ευρώ στον Μπόμπολα για (αόρατα) έργα!



Με το πρόσχημα της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε τον τελευταίο χρόνο σε σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ των εργολάβων και κυρίως των ισχυρών, όπως η εταιρία ΑΚΤΩΡ της οικογένειας Μπόμπολα.
Ετσι, οι τεχνικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής έως και του 10% του προϋπολογισμού ενός έργου, με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, χωρίς να δεσμεύονται για την έγκαιρη υλοποίηση μιας σύμβασης, όπως προβλέπει πρόσφατη τροπολογία που εμφανίστηκε στη Βουλή και η οποία αποτελεί δώρο στον προαναφερόμενο
κατασκευαστικό όμιλο.
Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι η επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, για την οποία υπέγραψε σύμβαση (ύψους 315.000.000) στα τέλη Ιουνίου η ΑΚΤΩΡ, χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ολοκληρωθεί η βασική γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων!
Στον νόμο 4156/2013, που υπεγράφη στις 31 Μαΐου, για να επικυρώσει το μνημόνιο κατανόησης Ελλάδας - Ισραήλ σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εντάχθηκε ρύθμιση (άρθρο 4, «θέματα αρμοδιότητας Γεν. Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ), σύμφωνα με την οποία «η εγγύηση καλής εκτέλεσης που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ανάθεσης έργων, μελετών προμηθειών και υπηρεσιών καλύπτει και την παροχή ισόποσης προκαταβολής προς τον ανάδοχο χωρίς να απαιτείται η κατάθεση προκαταβολής εγγύησης». Με τη ρύθμιση συμπληρώνεται παλαιότερη απόφαση, η οποία επέτρεπε στους εργολάβους να προεισπράττουν το 10% του προϋπολογισμού ενός έργου με την υπογραφή της σύμβασης. Ετσι, η ΑΚΤΩΡ εισέπραξε 31.500.000 ευρώ όταν υπέγραψε...
τη σύμβαση για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης και τώρα περιμένει να τελειώσουν τα παζάρια για το βασικό δίκτυο, ώστε να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ έχει αναλάβει να διαχειριστεί τη βασική εργολαβία των 9,6 χιλιομέτρων, καθώς η ΑΕΓΕΚ που είχε αναλάβει το έργο ως επικεφαλής κοινοπραξίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Παρά τις εξαγγελίες και τις επισκέψεις υπουργών, το έργο παραμένει βαλτωμένο με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Μάλιστα, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, δηλαδή να προχωρήσουν το έργο χωρίς να κηρύξουν έκπτωτη την ΑΕΓΕΚ, ενώ γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να το υλοποιήσει.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου