Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

O υπουργός που δεν κατάφερε να πάρει μισό ευρώ από την λίστα Λαγκάρντ



O υπουργός (ένας ακόμη) που δεν κατάφερε να πάρει ούτε μια τρύπια δεκάρα από την περίφημη λίστα Λαγκάρντ αρνείται τώρα την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα.
Μετά τους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο ο τεχνοκράτης Στουρνάρας ξεδιπλώνει όλο το τεχνοκρατικό του ταμπεραμέντο στην φορολόγηση των ακινήτων. Ο υπουργός Στουρνάρας έχει στυλώσει τα πόδια του και επιμένει σε έναν ακόμη νταβατζίδικο φόρο στα ακίνητα. Μιλάμε για τον φόρο  μεταβίβασης ο οποίος πληρώνεται πριν την υπογραφή των συμβολαίων αγοραπωλησίας. Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργησή του, αλλά το οικονομικό επιτελείο
φέρεται να προκρίνει διατήρησή του έστω και για ένα ακόμα έτος ή έστω και με μειωμένους συντελεστές, ώστε να μπορέσει να κάνει λίγο ελαφρύτερο τον νέο φόρο ακινήτων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διατήρησή του, ώστε να μη χάσει ο προϋπολογισμός τις εισπράξεις της τάξεως μόλις 200 εκατ. ευρώ που αποφέρει σε ετήσια βάση. Από την άλλη πλευρά, η τρόικα ζητεί την κατάργησή του για να τονωθεί η αγορά ακινήτων και κυρίως η αγορά ακινήτων από ξένους, οι οποίοι θα θελήσουν να αγοράσουν ακίνητο και να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη χώρα.
Σήμερα, ισχύει φόρος μεταβίβασης 8% έως τις πρώτες 20.000 ευρώ και 10% για το υπερβάλλον ποσό ο οποίος επιβαρύνει τον αγοραστή και φόρος υπεραξίας 15%, με συντελεστές απομείωσης, ο οποίος επιβαρύνει τον πωλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου