Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Γαλλία: Στη Δικαιοσύνη ο Σαρκοζί για σκάνδαλο με εξοπλιστικά



Τα προγράμματα είχαν υπογραφεί όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών - Κατηγορούνται ο πρώην πρωθυπουργός Edouard Balladur και ο πρώην υπουργός Άμυνας Francois Leotard

Να καταθέσει μπροστά στις δικαστικές αρχές της Γαλλίας καλείται ο πρώην πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί σχετικά με μια υπόθεση που αφορά σε εξοπλιστικά προγράμματα, οι συμβάσεις των οποίων είχαν υπογραφεί την περίοδο 1993-95, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας.


Συγκεκριμένα, η θηλιά σφίγγει γύρω από τον Έντουαρντ Μπαλαντίρ και το Φρανσουάζ Λεοτάρντ, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας και πρώην υπουργό Άμυνας αντίστοιχα, οι οποίοι κατηγορούνται για την υπόθεση «Karachi». Οι δικαστές Ρενό Βαν Ρουμπέκε και Ρότζερ Λε Λουάρ, αρμόδιοι για το οικονομικό μέρος της έρευνας, ζήτησαν από το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR) για να διερευνήσει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαστές έκριναν ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει, όσον αφορά στην πώληση οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, είναι αναγκαία η κατάθεση του Σαρκοζί. Για το λόγο αυτό ζητούν να καταθέσει στην ανακριτική επιτροπή του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του μόνου αρμόδιου οργάνου που ερευνά και δικάζει εγκλήματα και αδικήματα που διαπράττουν οι υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Εκτός άλλων, οι δικαστές ερευνούν τις συμβάσεις όπλων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση του Εντουάρντ Μπαλαντίρ με τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, οι οποίες -εκτός των άλλων- θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην πρωθυπουργού το 1995.

Ο Σαρκοζί θα καταθέσει ως «παρακολουθούμενος» μάρτυρας, θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να συνοδεύεται από το δικηγόρο του. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένας απλός μάρτυρας, ούτε όμως και κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Η απόφαση των δύο δικαστών να κληθεί ο πρώην πρόεδρος για κατάθεση «αποτελεί ένδειξη ότι ο Νικολά Σαρκοζί εμπλέκεται στην οικονομική πτυχή της επίθεσης του Karachi». Η επίθεση αυτή, στις 8 Μαΐου 2002, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 11 ήταν Γάλλοι. Η γαλλική δικαιοσύνη ερευνά το ενδεχόμενο να μην επρόκειτο για επίθεση της Αλ Κάιντα αλλά για επιχείρηση αντιποίνων με αφορμή την απόφαση των γαλλικών αρχών να σταματήσουν να χορηγούν τις προμήθειες που συνδέονταν με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Οι δύο δικαστές αποφάνθηκαν σήμερα και η εισαγγελία του Παρισιού θα πρέπει πλέον να αποφασίσει εάν θα μεταβιβάσει την υπόθεση στο γενικό εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου