Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Ο Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως πρέπει να φορολογηθούμε κι άλλο...



Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, που τυγχάνει να είναι και εις εκ των εισηγητών του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, κατά τη χθεσινή εκδήλωση του site tvxs ««Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».Ο βουλευτής δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση», αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά των εσόδων από την φορολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα έκανε ειδική
αναφορά στους «χαμηλούς φόρους κυρίως σε φυσικά πρόσωπα»!

Είπε συγκεκριμένα: «Τα έσοδα είναι μόλις στο 38% του ΑΕΠ. Οφείλουμε να αυξήσουμε τα φορολογικά έσοδα στα 43%. Η τρύπα είναι στο 6% σε σχέση με Γερμανία στα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το μίγμα είναι δεδομένο: 40% φόροι προσώπων νομικών προσώπων, 40% έμμεσοι, 20% εισφορές».

Ο ίδιος μάλιστα ενώ ήταν στο βήμα, και λίγο πριν φτάσει στον ίδιο χώρο ο κ. Τσίπρας που επίσης ήταν καλεσμένος, είπε: «Να μιλήσω για το χρέος πριν να έρθει ο Τσίπρας» αναφερόμενος με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις του περί επαχθούς χρέους που είχαν ξεσηκώσει θύελλα στο κόμμα του.

Κατά τα λοιπά στην ίδια εκδήλωση δεν έλειψαν τα απρόοπτα για τον Αλέξη Τσίπρα, που ήταν επίσης παρών και δέχθηκε την πρώτη δημόσια αποδοκιμασία για τη λεγόμενη ρεαλιστική στροφή, το άνοιγμά του προς το κέντρο και τις, εντυπωσιακές για την αριστερά, πολλές επαφές που έχει με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και το πρόεδρός του Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

Στην εκδήλωση παρουσίασε τις σχετικές προτάσεις του κόμματός του, όταν σηκώθηκε κάποιος από το ακροατήριο και με αφορμή μία αποστροφή του κ. Δασκαλόπουλου στον Κορνήλιο Καστοριάδη, παρενέβη και ρώτησε με νόημα τον κ. Τσίπρα «πώς θα κυβερνήσεις; Με τη δεξιά;». Του επισήμανε μάλιστα ότι «δεν έπρεπε να είναι εκεί» και τον προειδοποίησε ότι επειδή «υπάρχουν δεξιοί που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ», το κόμμα «θα τα βρει μπροστά του αυτά».

Το επεισόδιο που αντιμετωπίστηκε αρχικά με αμηχανία και στη συνέχεια με χιούμορ από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και τους κυρίους Τσίπρα και Δασκαλόπουλο έφερε στην επιφάνεια τόσο τις παλαιότερες αντιδράσεις για την διάθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις του ΣΕΒ, - όταν για παράδειγμα παρέστη πέρσι στην γενική συνέλευση του Συνδέσμου- όσο και για την λεγόμενη ρεαλιστική στροφή του κόμματός του, προκειμένου να εμφανιστεί υπεύθυνη δύναμη διακυβέρνησης.

Ίσως αντιλαμβανόμενος αυτή την κριτική και τη δυσπιστία ο κ. Τσίπρας προσπάθησε στην ομιλία του να απορρίψει τις κατηγορίες. Μίλησε για καλοθελητές που ανησυχούν » «είτε ότι το μεγάλο κεφάλαιο κάνει «κεφαλοκλείδωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετεξελιχθεί από δύναμη ανατροπής σε δύναμη προσαρμογής».

Επιδόθηκε προς τούτο σε μία επίθεση εναντίον του νεοφιλελευθερισμού και κάλεσε τον παραγωγικό κόσμο, εάν θέλει να επιβιώσει, τότε οφείλει «να συνομιλήσει και με αυτούς που υποστήριζαν από την αφετηρία της κρίσης ότι η νεοφιλελεύθερη λιτότητα και η απορρύθμιση δεν είναι η λύση, αλλά είναι η ίδια η κρίση».

1 σχόλιο: