Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Έρχεται open mall στη Θεσσαλονίκη



Φανταστείτε μία αγορά πέριξ του εμπορικού κέντρου της πόλης με εύκολη πρόσβαση, χώρους στάθμευσης, σήμανση, πεζοδρομήσεις και χωρίς σκουπίδια. Μια αγορά που θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης, χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

Τη δημιουργία μίας τέτοιας ανοιχτής αγοράς, ενός open mall προωθεί στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πέντε πόλεις της Ελλάδας το υπουργείο Ανάπτυξης. Την υλοποίηση και τον συντονισμό των ενεργειών για τη δημιουργία των open mall που θα αποτελούν την απάντηση στα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα θα έχουν οι οικείοι Εμπορικοί Σύλλογοι, οι οποίοι θα χρηματοδοτούνται με 200.000 ευρώ.


Στην παρούσα φάση ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης βρίσκεται εν αναμονή της προκήρυξης του κοινοτικού προγράμματος από το υπουργείο Ανάπτυξης και εξετάζει περιοχές που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα open mall. Ο οριοθετημένος χώρος του ανοικτού εμπορικού κέντρου θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις. Ενδεικτικά η συνολική επιφάνεια δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 1.000 τμ.

«Μπορούμε να βρούμε τέτοιες περιοχές στη Θεσσαλονίκη εάν φύγουμε λίγο από το κέντρο. Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή όπου θα δημιουργηθεί το open mall θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και θα επιλεγεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και το δήμο Θεσσαλονίκης», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Κωστής Χαντζαρίδης .

Όπως εξηγεί στη Voria.gr η ιδέα για τη δημιουργία ανοιχτών εμπορικών κέντρων ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη πριν από έξι χρόνια όταν ο Εμπορικός Σύλλογος προσπαθούσε να δημιουργήσει κάποια πρότυπα για την αγορά της πόλης με βάση κριτήρια όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός, η εύκολη πρόσβαση κα.

Πεζοδρομήσεις, ειδικές σημάνσεις και οριοθετήσεις, χώροι στάθμευσης, χώροι φύλαξης και ψυχαγωγίας παιδιών, φυτεύσεις δέντρων και άλλων φυτών, οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ είναι ορισμένες από τις εργασίες και πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν ώστε τουλάχιστον 50 καταστήματα σε έναν χώρο 1.000 τμ να μοιάζουν με ένα mall.

Το open mall αναμένεται να συντελέσει στην τόνωση της αγοράς της Θεσσαλονίκης και στην επανεδραίωσή της ως ελκυστικός προορισμός για αγορές.



voria 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου