Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Εκλογές το 2014 και συγκυβέρνηση με ΝΔ, Ελιά και Ποτάμι βλέπει η J. P. Morgan



Σε εμπιστευτικό σημείωμα που έστειλε προ ημερών η επενδυτική τράπεζα J. P. Morgan στους πελάτες της, βλέπει εθνικές εκλογές μέσα στο 2014, ενώ κάνει και πρόβλεψη ότι το «Ποτάμι» μπορεί να συμμετάσχει με τη Ν.Δ. και την Ελιά σε μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας.
Η τράπεζα αναφέρει στο σημείωμά της ότι στην Ελλάδα υπάρχει «διαρκής κίνδυνος νέων εκλογών». Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα, τις τριβές που σημειώθηκαν σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Η μειωμένη κοινοβουλευτική στήριξη στη συγκυβέρνηση (σ.σ. γίνεται αναφορά στη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη) «δεν βοηθάει τη Νέα Δημοκρατία, καθώς προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της στο να διασφαλίσει τόσο ένα πρωτογενές πλεόνασμα όσο και μια εποικοδομητική συμφωνία με την τρόικα».
Η αμερικανική τράπεζα συντάσσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα εμπιστευτικά σημειώματα, τα οποία αποστέλλει με e-mails στους πελάτες της.
Ο συντάκτης του συγκεκριμένου σημειώματος, υψηλόβαθμο στέλεχος της J.P. Morgan, που έχει πολύ καλή ενημέρωση για τα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας, εκτιμά πως «το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα συνεχίζει να μεταβάλλεται γρήγορα τις τελευταίες εβδομάδες, με την “αναζήτηση μιας νέας κανονικότητας” να οδηγεί σε πιθανώς σημαντικές αλλαγές μέσα στο κομματικό σύστημα».
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αναφορά του σημειώματος στην «ανάδειξη νέων δυνάμεων στο πολιτικό Κέντρο και στην Αριστερά – το «Ποτάμι» και την εμπνευσμένη από το ΠΑΣΟΚ Ελιά», που η J.P. Morgan εκτιμά ότι δημιουργούν «πιθανές ευκαιρίες για τη Νέα Δημοκρατία». Και εξηγεί αμέσως το γιατί:
«Υπάρχει η πιθανότητα τα νέα κόμματα να πάρουν ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Αριστερά, αλλά και να προσφέρουν δυνητικά στη Ν.Δ. νέους εταίρους σε κυβέρνηση συνεργασίας στο μετεκλογικό τοπίο».
Κάνοντας μια -προσεκτικά διατυπωμένη- πρόβλεψη για την πορεία μέχρι τις κάλπες των ευρωεκλογών, η αμερικανική πολυεθνική τράπεζαhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά η Νέα Δημοκρατία έχει ένα αυξανόμενα θετικό μήνυμα να μεταδώσει υπό το φως της συμφωνίας με την τρόικα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου