Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Ένα χτύπημα στο κεφάλι μετέτρεψε 30χρονο σε ιδιοφυΐα



Πριν από 12 χρόνια, ο Τζέισον Πάτζετ ήταν ένας απλός 30άρης από το Άνκορατζ της Αλάσκα, που εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να δουλέψει στο κατάστημα επίπλων του πατέρα του. Ένας καυγάς σε μπαρ, όμως, έμελλε να αλλάξει τη ζωή του για πάντα, καθώς όταν συνήλθε από ένα δυνατό κτύπημα στο κεφάλι ανακάλυψε πως έβλεπε τον κόσμο από μία εντελώς διαφορετική σκοπιά: αυτή των μαθηματικών και της φυσικής.
Έκτοτε, έχει διαγνωστεί ως ένας από τους 40 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πάσχουν
από το επίκτητο σύνδρομο του σοφού (ή επίκτητο σύνδρομο savant), κατά το οποίο πάλαι ποτέ φυσιολογικοί άνθρωποι γίνονται ιδιοφυϊες στα μαθηματικά, τις Τέχνες ή την μουσική έπειτα από έναν τραυματισμό του εγκεφάλου.
Όπως γράφει, όλα άρχισαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2002, όταν δύο άντρες του επιτέθηκαν από πίσω μέσα στο μπαρ όπου βρισκόταν και τον εξουδετέρωσαν με ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Ο Πάτζετ διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψε σπίτι του.
Το επόμενο πρωί που ξύπνησε, όμως, διαπίστωσε ότι η όρασή του είχε αλλάξει και πλέον έβλεπε λεπτομέρειες στα αντικείμενα γύρω του, οι οποίες πριν δεν υπήρχαν.
Στη βρύση του μπάνιου, λ.χ., παρατήρησε «κάτι γραμμές που έβγαιναν κάθετα από το νερό που έτρεχε».
«Στην αρχή ξαφνιάστηκα και ανησύχησα για τον εαυτό μου, αλλά οι γραμμές ήταν τόσο όμορφες που απόμεινα όρθιος να τις χαζεύω», γράφει.
Σύντομα ανακάλυψε πως παντού έβλεπε επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα, διαφορετικά για κάθε αντικείμενο που κοιτούσε – και πριν το καλοκαταλάβει βρέθηκε να διαβάζει μανιωδώς μαθηματικά και φυσική, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα μορφοκλασματικά σύνολα (ή φράκταλ).
Το σύνδρομο αυτό κατά κανόνα είναι συγγενές, δηλαδή εκ γενετής. Σε τέτοια περίπτωση, περιγράφει ένα άτομο με σοβαρή αναπτυξιακή ή διανοητική αναπηρία σε συνδυασμό με μια εξαιρετική διανοητική ικανότητα σε ένα ορισμένο πεδίο.
Οι πάσχοντες από συγγενές savant συνήθως έχουν νοημοσύνη χαμηλότερη από τον μέσο όρο, αλλά σε έναν ή περισσότερους πολύ συγκεκριμένους τομείς η νοημοσύνη τους είναι πάρα πολύ υψηλή.
Στο επίκτητο σύνδρομο savant, όμως, ο πάσχων δεν έχει αναπτυξιακή ή διανοητική αναπηρία, αλλά αποκτά εξαιρετική νοημοσύνη σε έναν τομέα έπειτα από ένα κτύπημα στο κεφάλι, κατά τον δρα Τρέφερτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου