Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σε τρεις δόσεις τα 8,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα



Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι στο τέλος Απριλίου θα δοθεί η πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ. Εξάλλου, τον Μάιο,
αναμένεται να χορηγηθούν και τα 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup, επισημάνθηκε κατά επανάληψη η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα και δόθηκαν εύσημα για τη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής και τις μεταρρυθμίσεις. Ζητήθηκε όμως και επιμονή για την ολοκλήρωση των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και διατήρηση του δρόμου της δημοσιονομικής σταθερότητας. Για το θέμα της πιθανής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε ότι συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα χρειαστεί νέα βοήθειαhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png ωστόσο αυτή η κουβέντα θα ανοίξει αργότερα. Προσδιορίστηκε για τέλος Απριλίου η ανακοίνωση της Eurostat που θα δείξει μεταξύ άλλων και τις προοπτικές του χρέους αλλά και για το Σεπτέμβριο η νέα αξιολόγηση από τους δανειστές στο υφιστάμενο μνημόνιο, η οποία θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί πριν το τέλος Απριλίου με στόχο να αποπληρωθούν τα ομόλογα του Μαΐου και έχει ύψος 6,3 δισ. ευρώ. Θα ακολουθήσουν άλλες 2 δόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη που θα απελευθερωθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο συνδεδεμένες με 6 ορόσημα η κάθε μια.
Με βάση τις πληροφορίες, μεταξύ των προαπαιτούμενων που οριστικοποιούν οι δανειστές είναι η μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων, η ενσωμάτων όλων των επικουρικών ταμείων του δημοσίου στο ενιαίο επικουρικό ταμείο του ιδιωτικού τομέα, η νέα διερεύνηση καταργήσεων – συγχωνεύσεων φόρων υπέρ τρίτων αλλά και παρεμβάσεις στο χωροταξικό, στις αδειοδοτήσεις και στο δασικό νόμο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. «Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες» δήλωσε ο ίδιος.
Όλι Ρεν: Η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο επίτροπος Rehn ανέφερε πως «όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν αυτή η προσαρμογή για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρχε εύκολος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που είχε η χώρα μας. «Σήμεραhttp://cdncache-a.akamaihd.net/items/it/img/arrow-10x10.png η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται, αναμένουμε επιστροφή στην ανάπτυξη από φέτος» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δήλωσε ότι «η Ελλάδα αρχίζει να βλέπει τα πρώτα αποτελέσματα από την προσπάθεια της». Ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πρωτοφανής, αυτό που πρέπει κάνεις να κάνει είναι να μην παρεκκλίνει από την πορεία του».
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ επαναλαμβάνει την εκτίμησή του στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου