Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Όλα έτοιμα για τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»



Το μεγαλύτερο σε όγκο αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκεται προ των πυλών. Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» θα βγάλει την Κυριακή (06/04) στους δρόμους περίπου 14.800 δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, με σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», στέλνοντας μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από μία διοργάνωση που εκτός από αθλητική χροιά διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.


Οι εκδηλώσεις του θεσμού, ο οποίος από το 2006 ενώνει την Πέλλα με τη Θεσσαλονίκη και προβάλλει σε ολόκληρο τον πλανήτη το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ξεκινήσουν Παρασκευή (04/04) με το άνοιγμα του Κέντρου Εγγραφών και της Έκθεσης του Μαραθωνίου, θα συνεχιστούν το Σάββατο (05/04) με περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δράσεις, όπως είναι η δημιουργία αστικού οπωρώνα και η αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας, για να κορυφωθούν την Κυριακή (06/04) με το αγωνιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τον Μαραθώνιο, τους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και το Δρόμο 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Στον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» αναμένεται να συμμετάσχουν συνολικά 14.800 δρομείς από 58 χώρες, δημιουργώντας ένα απίστευτο ρεκόρ, τόσο στο γενικό σύνολο όσο και στις επιμέρους κατηγορίες. Με το κλείσιμο των εγγραφών, ο αριθμός των δηλωθέντων δρομέων άγγιζε ήδη τους 13.800 (περίπου 7.700 δρομείς στα 5.000μ., 3.100 δρομείς στα 10.000μ., 1.500 δρομείς στο Μαραθώνιο και 1.500 παιδιά στα 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων), στους οποίους θα προστεθούν και εκείνοι που θα εξασφαλίσουν τις 1.000 τελευταίες θέσεις, δηλώνοντας συμμετοχή στο Κέντρο Εγγραφών την Παρασκευή (04/04) και το Σάββατο (05/04).

Εκτός από μαζική συμμετοχή, όμως, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίζεται και από την παρουσία αθλητών υψηλού επιπέδου. Στην κατηγορία ανδρών, ο Αιθίοπας Τέκλου Γκέτου Μεταφέρια, θριαμβευτής του Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα επιχειρήσει να επικρατήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, έχοντας μεταξύ άλλων ως αντιπάλους τους Κενυάτες Βίκτορ Κιπρόνο Κιμέλι και Πίτερ Μουκέρου.
Στις γυναίκες, παρούσα θα είναι η Ρουμάνα νικήτρια του αντίστοιχου Μαραθωνίου του 2012, Αλίνα Νιτουλεάσα, οι συμπατριώτισσές της Λούκα Μαρία Μαγκνταλένα (2η στον περσινό αγώνα) και Ντανιέλα Ελένα Τσιρλάν, καθώς και η Κενυάτισσα Μούνγκε Αμπγκαέλ Βαντζίκου. Από πλευράς Ελληνίδων, η λίστα περιλαμβάνει τη Δήμητρα Ιορδανίδου, τη Βασιλική Καραγεωργάκη, τη Χριστίνα Δεμέστιχα και την Άννα Βεζυροπούλου.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο Δήμος Μαγγίνας και η Χαρά Σκουλαρίκη (2η στο Μαραθώνιο το 2012), ενώ ο περσινός νικητής της απόστασης, Μιχάλης Παρμάκης, προέρχεται από τραυματισμό αλλά θα προσπαθήσει να βρεθεί και αυτός στην εκκίνηση.
Εξάλλου, στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. ο Παύλος Αποστολίδης του διοργανωτή «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» θα κυνηγήσει την τέταρτη διαδοχική νίκη του, όντας κυρίαρχος στη διαδρομή από το 2011 και μετά.

Οι ξεχωριστές παρουσίες δεν σταματούν εκεί, αφού με τη WIND Running Team θα πάρουν μέρος ο Ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, η δημοσιογράφος Βίκυ Χατζηβασιλείου, η παρουσιάστρια Τζένη Μπαλατσινού, η δημοσιογράφος Έμυ Λιβανίου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, ο ηθοποιός Μέμος Μπεγνής και οι παρουσιαστές Γιώργος Μανίκας και Στέλιος Χανταμπάκης, που θα τρέξουν για να ενισχύσουν την «Αμυμώνη» και την «Στοργή».

Παράλληλα, η IKEA Running Team περιλαμβάνει τέσσερις διάσημες μαμάδες, την τραγουδίστρια Έλλη Κοκκίνου και τις παρουσιάστριες Δέσποινα Καμπούρη, Όλγα Λαφαζάνη και Μαριέττα Χρουσαλά, που θα τρέξουν για να ενισχύσουν την «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής - παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ο Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Βασίλης Τσολακίδης θα δηλώσει παρών στο δρόμο των 5.000μ., η Ολυμπιονίκης της κωπηλασίας Χριστίνα Γιαζιτζίδου θα τρέξει με την ομάδα του Συλλόγου Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, ενώ το μοντέλο και ακτιβίστρια Γκλόρια Μίκα θα συμμετάσχει με την ομάδα των Κατασκηνώσεων Σκούρα.

Με τις δικές τους ομάδες θα τρέξουν οι 22 υποστηριζόμενοι φορείς κοινωνικής προσφοράς (Σύλλογος Συνδρόμου DOWN Ελλάδος, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος, Λάμψη, Μέλισσα, Αμυμώνη, Δεσμός, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου, Hope Spot, A21 Campaign, Παιδικός Αντιρευματικός Αγώνας, Άσυλο του Παιδιού, Praksis, Περπατώ, Καταφύγιο Γυναίκας, ΠΑΣΠΑ Μακεδονίας - Θράκης, Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά» - παράρτημα Θεσσαλονίκης, Κέντρο ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ», ΜΑΖΙ, Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ», Άγιος Στυλιανός), οι οποίοι θα λάβουν από την Οργανωτική Επιτροπή το ποσό των 5 ευρώ για κάθε δρομέα τους.

Η διοργάνωση θα έχει ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη από τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, τόσο το Σάββατο (17:00 - 18:30) όσο και την Κυριακή (07:30 - 14:00). Η TV100 εκπέμπει δορυφορικά μέσω της πλατφόρμας OTE TV, ενώ το πρόγραμμά της αναμεταδίδεται και σε live streaming από το δικτυακό τόπο tv100.eu.

Υπενθυμίζεται ότι θα υπάρχει δωρεάν μετακίνηση για όλους τους δρομείς με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ προς τα σημεία των εκκινήσεων των 5.000μ. και 10.000μ., δηλαδή προς την Πλατεία Επταλόφου και το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, από τις 07:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής.
Οι συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο δρόμο θα μεταφερθούν δωρεάν από την Οργανωτική Επιτροπή στο χώρο της εκκίνησης, στην Πέλλα, με λεωφορεία που θα αναχωρούν από την παραλία της Θεσσαλονίκης από τις 05:30 έως τις 06:00 το πρωί της ημέρας του αγώνα.

Ο 9ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διοργανώνεται από τον «Μ.Ε.Α.Σ. ΤΡΙΤΩΝ» σε συνεργασία με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Χαλκηδόνας και όλους τους Δήμους από τους οποίους διέρχεται η διαδρομή. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ε.Ο.Ε., του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και υποστηρίζεται από την Ε.Α.Σ. Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Θεσσαλονίκης και πλήθος θεσμικών υποστηρικτών και εθελοντικών φορέων.
Η διοργάνωση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις που υποστηρίζονται από τον Οργανισμό «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».


Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης

Παρασκευή 4 Απριλίου

10:00 - 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Πλατεία Λευκού Πύργου)
Θα διατεθούν οι 1.000 τελευταίες θέσεις για τον αγώνα και θα γίνεται η παραλαβή του αθλητικού εξοπλισμού από τους ήδη εγγεγραμμένους δρομείς.
Το Κέντρο Εγγραφών θα λειτουργήσει τις ίδιες ώρες και το Σάββατο 5 Απριλίου.

10:00 - 20:00: Alexander the Great Marathon EXPO (Πλατεία Λευκού Πύργου)
Στην Έκθεση του Μαραθωνίου θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους οι χορηγοί της διοργάνωσης, συνεργαζόμενες εταιρείες και άλλοι φορείς.
Η Έκθεση θα λειτουργήσει τις ίδιες ώρες και το Σάββατο 5 Απριλίου, καθώς και τις ώρες 10:00 - 13:00 την Κυριακή 6 Απριλίου.


Σάββατο 5 Απριλίου

10:00 - 19:00: Λειτουργία Κέντρου Εγγραφών (Πλατεία Λευκού Πύργου)

10:00 - 20:00: Alexander the Great Marathon EXPO (Πλατεία Λευκού Πύργου)

11:00: Δημιουργία αστικού οπωρώνα
Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης της διοργάνωσης, μικροί δρομείς θα προβούν στη φύτευση 100 οπωροφόρων δέντρων, δημιουργώντας αστικό οπωρώνα έξι στρεμμάτων, απέναντι από το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο, ακριβώς δίπλα από τον αστικό αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικές πληροφορίες: http://bit.ly/1moRch0

11:30 - 17:30: Αφή της Αλεξανδρείου Φλόγας / Λαμπαδηδρομία Πέλλα - Θεσσαλονίκη
11:30: Τελετή Αφής της Αλεξανδρείου Φλόγας του Μαραθωνίου στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας. Παράδοση της Φλόγας στον Δήμαρχο Πέλλας, Γρηγόρη Στάμκο.
12:00: Έναρξη Λαμπαδηδρομίας. Τη Φλόγα θα μεταφέρουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων των περιοχών των οποίων διέρχεται, συνοδευόμενοι από επίλεκτους αθλητές - αθλήτριες.
12:10: Διέλευση της Φλόγας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
12:15: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία Πέλλας, χώρο εκκίνησης του Μαραθωνίου δρόμου.
13:15: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Χαλκηδόνας, Γιάννη Μπίκο, στην κεντρική πλατεία Χαλκηδόνας.
14:00: Υποδοχή της Φλόγας στο Μουσείο Βαλκανικών Πόλεμων, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης (Τόπσιν).
14:30: Υποδοχή της Φλόγας στην κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου (συνδιοργάνωση Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Αθανασίου και Νέας Μεσημβρίας).
15:10: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο του Δήμου Δέλτα, Γιώργο Γλώσση, στην πλατεία Δημοτικού Διαμερίσματος Διαβατών.
15:40: Υποδοχή της Φλόγας στην πλατεία του Ελευθερίου - Κορδελιού.
16:00: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Κορδελιού - Εύοσμου, Στάθη Λαφαζανίδη, στην πλατεία του Ευόσμου.
16:30: Υποδοχή της Φλόγας στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, χώρο εκκίνησης του Δρόμου 10.000μ..
16:50: Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, στην Πλατεία Επταλόφου, χώρο εκκίνησης του Δρόμου 5.000μ..
17:10: Πλακέτα στη μνήμη αδικοχαμένου δρομέα
Κατά την άφιξη της Φλόγας στην οδό Ναυάρχου Κουντουριώτου, στο σημείο όπου είχε χάσει τη ζωή του ο δρομέας Δημήτριος Μπουρνουσούζης στον 2ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης, θα τοποθετηθεί πλακέτα στη μνήμη του, με την επιγραφή: «Ασκώντας το σώμα, δυναμώνεις το πνεύμα, δυναμώνεις την ψυχή. Πρόσεχε τον εαυτό σου, για να προσέχεις αυτούς που αγαπάς».
17:30: Άφιξη της Φλόγας στο Λευκό Πύργο
Υποδοχή της Φλόγας από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο Λευκό Πύργο, κοινό σημείο τερματισμού όλων των Δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος.
Μετά την τελετή αφής της Φλόγας στο βωμό, περίπου 500 μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Νομού Θεσσαλονίκης θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.
Η Αλεξάνδρειος Φλόγα θα παραμείνει αναμμένη μέχρι τον τερματισμό και του τελευταίου δρομέα που θα συμμετάσχει στη διοργάνωση.


Κυριακή 6 Απριλίου

08:00: Εκκίνηση Μαραθωνίου δρόμου (Άγαλμα Μεγ. Αλεξάνδρου, κεντρική πλατεία Πέλλας)

08:45: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων)

08:50: Εκκίνηση Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Πλατεία Αριστοτέλους)
Οι μαθητές θα φορούν μπλουζάκια όπου θα αναγράφεται το μήνυμα: «Ο αγώνας για το περιβάλλον είναι Μαραθώνιος».

08:55: Τερματισμός Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων (Λευκός Πύργος)

09:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Λευκός Πύργος)

09:40: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

09:50: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

10:15: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Λευκός Πύργος)

11:00: Απονομή νικητών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)

11:20: Απονομή νικητριών Μαραθωνίου δρόμου (Πλατεία Λευκού Πύργου)

12:30: Εκκίνηση Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Επταλόφου, Αμπελόκηποι)

12:45: Εκτιμώμενος τερματισμός νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Λευκός Πύργος)

13:00: Απονομή νικητών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

13:10: Απονομή νικητριών Δρόμου Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. (Πλατεία Λευκού Πύργου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου