Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Εξαφανίστηκε» από το πολυνομοσχέδιο ο συμψηφισμός ΦΠΑ



Λείπει από το τελικό κείμενο η διάταξη που περίμενε εδώ και καιρό η αγορά.Όσο κι αν ψάξει κανείς το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ως προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, δεν θα βρει πουθενά τη διάταξη για τη διεύρυνση των συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, παρά το ότι στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου υπήρχε ειδική παράγραφος.Σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο λόγος της εξαφάνισης της διάταξης είναι πως η τρόικα «έφαγε» τους συμψηφισμούς!Την Πέμπτη το απόγευμα το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, στο άρθρο 3 και
συγκεκριμένα στη Β παράγραφο, υπήρχε ειδική παράγραφος για τη διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περιγραφή, μάλιστα, της απαιτούμενης διαδικασίας (ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων από τους φορείς, διασταυρώσεις κ.λ.π.).
Όταν, όμως, οι φορείς της αγοράς αναζήτησαν στο τελικό σχέδιο, που κατατέθηκε για ψήφιση, τη διάταξη την οποία περιμένουν εδώ και μήνες οι επιχειρήσεις- ελεύθεροι επαγγελματίες και την οποία προετοιμάζει άλλους τόσους μήνες το υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσαν ότι κάτι έλειπε!
Η επίσημη εκδοχή από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι θα γίνουν βελτιώσεις και προσθήκες. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, οι διατάξεις αφαιρέθηκαν προκειμένου να μην οξυνθούν τα πνεύματα με τη τρόικα κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων κρίσιμων ωρών, πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, με την επισήμανση ότι πολλές διατάξεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο ερήμην των εκπροσώπων των δανειστών.
Οι διατάξεις, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συμπεριληφθούν σε νέο νομοσχέδιο- σκούπα, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο. Είναι, όμως, ενδεικτικό του προβλήματος, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 5.463 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, στις οποίες αντιστοιχούν 810 εκατ. ευρώ.
Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 376 ημέρες, ωστόσο υπάρχουν αιτήσεις που έχουν "κολλήσει" στα ράφια των εφοριών έως και 1.497 ημέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου