Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δεν πρόκειται να πεθάνουμε από πλήξη



Κάποια ανώτερη δύναμη μας εμπαίζει και φροντίζει να βρισκόμαστε συνέχεια σε εγρήγορση. Ο κ. Σαμαράς μέχρι χτες το πρωί ήταν καβάλα στο άλογο. Όλα του πήγαιναν πρίμα. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν προβάδισμα, οι ξένοι ηγέτες του κτυπούσαν φιλικά την πλάτη. Και ξαφνικά! Ξαφνικά όλα και πάλι άλλαξαν. Ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο κ. Μπαλτάκος, τον εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Οι επιλογές προσώπων δεν φαίνεται να είναι το δυνατό σημείο του κ. Σαμαρά...
Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αυτή η ισοπεδωτική λογική που σήμερα έχουμε έναν άνθρωπο στον Όλυμπο πάνω στον θρόνο του Δία και την αμέσως επόμενη του βγάζουμε εισιτήριο δίχως επιστροφή για τα Τάρταρα, είναι κάτι που μόνο στην Ελλάδα συναντάμε.

Το στενό περιβάλλον του κ. Σαμαρά δεν τον βοήθησε μέχρι σήμερα. Του δημιουργούσε πάντοτε προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς έχει μεγάλη ευθύνη που δεν τους έδειξε νωρίτερα την πόρτα της εξόδου. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορεί να βρίσκονται τόσο κοντά στον πρωθυπουργό της χώρας. Και μιλάμε για συγκεκριμένους ανθρώπους. Και τα λέμε εδώ και τέσσερα χρόνια και όχι τώρα που ξέσπασε το σκάνδαλο. Αυτό κάποια στιγμή θα συνέβαινε.

Πρόσφατα, στις 3 Οκτωβρίου, γράφαμε σχετικά και με αφορμή ακραίες δηλώσεις του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη: "δεν καταλαβαίνουμε την ουσία των δηλώσεων του κ. Κρανιδιώτη. Προς τί η όξυνση; Εκτός κι αν υπάρχει κάτι που δεν το γνωρίζουμε εμείς οι υπόλοιποι. Κάποιο σχέδιο που επεξεργάζεται η ομάδα (κατά δήλωση του κ. Κρανιδιώτη) των Φαήλου, Χρύσανθου και Μπαλτάκου. Ας μας το πουν και σε εμάς όμως αυτό το σχέδιο. Να μην μας κρατούν στο σκοτάδι...

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα και πολλές φορές από τα τρία αυτά στελέχη του. Δική του είναι η επιλογή να τα κρατήσει. Δικοί του άνθρωποι είναι. Το επισημαίνουμε αυτό, επειδή δεν είναι ώρα για παιγνιδάκια. Ο κ Σαμαράς θα πρέπει τώρα να αποφασίσει: Θέλει να ηγείται ενός μεγάλου σχηματισμού ή ενός μικρού κόμματος; Έχει αποδείξει ότι μπορεί το πρώτο, αλλά τον απειλεί μονίμως το δεύτερο".

Δυστυχώς, η ομάδα των τριών ήταν μέχρι χτες στην θέση της. Και μέχρι σήμερα έχει αποχωρήσει μόλις ο ένας. Ξέρουμε ότι γίναμε δυσάρεστοι αρκετές φορές. Αλλά έχει σημασία ότι αυτά ειπώθηκαν τότε και όχι κατόπιν εορτής. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, είναι τώρα υποχρεωμένος να κάνει αυτό που δεν έκανε τα προηγούμενα χρόνια. Να διώξει τους συνεργάτες που τον εκθέτουν.

Είναι κρίμα μια νέα πολιτική κρίση να μπορεί να τινάξει στον αέρα όσα έχουν γίνει με την θυσία του ελληνικού λαού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι λιγότεροι από οποιαδήποτε άλλη φορά κι ότι την ίδια ώρα ο συνέταιρος του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πιέζεται ασφυκτικά από τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Με άλλα λόγια, ήταν στραβό το κλίμα το έφαγε κι ο γάιδαρος...

Από εκεί και πέρα αναδεικνύονται θέματα μεγάλης σημασίας. Ο κ. Κασιδιάρης χρησιμοποίησε μία συνομιλία για να αποδείξει ότι η προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έγινε στα πλαίσια μιας πολιτικής συνωμοσίας. Είναι πολύ βολικό να το πιστεύει και να απομακρύνει έτσι την συζήτηση από την ουσία, για το αν η Χρυσή Αυγή είναι ένα  ναζιστικό κόμμα ή όχι. Από την άλλη πλευρά,  η συζήτηση του κ. Μπαλτάκου δεν μας έκανε ευτυχείς. Ο κ. Σαμαράς, λοιπόν, πρέπει να σβήσει οποιαδήποτε σκιά. Με το να βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο δεν θα πετύχουμε κάτι άλλο από το να δούμε την Χρυσή Αυγή σε νούμερα που δεν έχουμε φανταστεί.

Δεν χρειάζονται εγωισμοί. Η "ανοησία" Μπαλτάκου θα έχει επιπτώσεις. Αν αυτές θα είναι μεγάλες ή μικρές θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του κ. Σαμαρά. Δεν είναι ένα θέμα που θα έχει ξεχαστεί σε δύο ή τρεις μέρες. Η ολιγωρία στις αποφάσεις μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου