Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ντάισελμπλουμ: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για βοήθεια στην Ελλάδα



Μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν οι αποφάσεις για πιθανή περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για το χρέος, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, και αυτό έχει αντίκτυπο στους υπολογισμούς της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας» υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών καθ’ οδόν προς Κύπρο.
«Μετά το καλοκαίρι θα επανεξετάσουμε τα πάντα -εάν η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις που
καθορίζονται από τους διεθνείς πιστωτές της περιλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού- καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους που εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα... Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», είπε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για λύσεις για το ελληνικό χρέος, όπως επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου. Τόνισε ωστόσο ότι «αυτό εξαρτάται από το πώς εξελίσσεται η ανάπτυξη».
Τέλος, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μπορεί να φτάσουν σε θετική απόφαση για τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα στη συνάντηση της Τρίτης στην Αθήνα.
«Έπρεπε να σώσουμε τις τράπεζες και την οικονομία της Κύπρου»
Εξάλλου, την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι θεωρεί πως «θα υπάρξουν δύσκολες ώρες, αλλά και προοπτική για την κυπριακή οικονομία, που έδειξε ότι είναι δυναμική και ευέλικτη».
Μιλώντας στη Λευκωσία, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η περσινή απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν σκληρή, αλλά αναπόφευκτη υπό τις περιστάσεις.
«Έπρεπε να σώσουμε τις τράπεζες και την οικονομία της Κύπρου», δήλωσε. Αναφερόμενος στα περιοριστικά μέτρα, είπε, ότι αυτά θα αρθούν βήμα με βήμα με βάση την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, και ότι αυτό εναπόκειται στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Σε ερώτηση, αν μπορεί η ΕΕ να συμβάλει για να επιταχυνθεί περαιτέρω η διαδικασία άρσης των μέτρων στην Κύπρο, ο κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα από το Eurogroup ή την Ευρωζώνη, αφού το πρόγραμμα την Κυβέρνησης είναι πολύ αποτελεσματικό και καλά σχεδιασμένο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εμπιστοσύνη θα επανέλθει αφού όλα προχωρούν με βάση το πρόγραμμα.
Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και οι άνθρωποι της Κύπρου είναι έτοιμοι «να κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για τη διόρθωση της κυπριακής οικονομίας, όχι για να ικανοποιήσουν το Eurogroup αλλά για να εξυπηρετήσουμε τις προοπτικές της Κύπρου και των ανθρώπων της».
ΔΝΤ
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης του ΔΝΤ για την Ευρώπη Ρεζά Μογαντάμ αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο θέμα του χρέους της Ελλάδας, ενώ σημείωσε ότι το πικρό φάρμακο που συνέστησε η τρόικα των διεθνών δανειστών στην ευρωζώνη φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα.
«Η Πορτογαλία έχει σημειώσει εξαιρετικές προόδους. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε τον ενδέκατο έλεγχο του προγράμματος, ελπίζουμε ότι θα τον εξετάσει το συμβούλιο μας σχετικά σύντομα», είπε ο Μογαντάμ.
Όσον αφορά την έξοδο της Λισαβόνας από το πρόγραμμα βοήθειας χωρίς να λάβει προληπτική γραμμή πίστωσης, ο Μογαντάμ σημείωσε: «Νομίζω ότι (η κυβέρνηση της Πορτογαλίας) το συζητά. Σταθμίζει την κατάσταση στην αγορά, μιλά με τους εταίρους της, μιλά με εμάς, οπότε πιστεύω ότι σύντομα θα λάβει μια απόφαση».
Η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται πιο περίπλοκη, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μόλις ολοκλήρωσαν τον έλεγχο των οικονομικών της χώρας έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις.
«Τώρα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να συστήσουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (. . .). Μετά από αυτό θα εξετάσουμε το θέμα του χρέους, και το πώς θα προχωρήσουμε μετά το καλοκαίρι».
Επίσης φαίνεται να υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, προτού η Αθήνα λάβει την επόμενη δόση του δανείου.
«Θα γίνει μια συζήτηση στο Eurogroup μεταξύ των Ευρωπαίων ώστε να αποφασίσουν τους όρους της συνεισφοράς τους. Και μετά από αυτό, το ΔΝΤ, βάσει της εφαρμογής των ενεργειών (…) θα εξετάσει την παροχή της δόσης λίγο αργότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου