Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Από κόσκινο οι πληρωμές των ασφαλισμένων -Θα ελεγχθούν όλοι για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία



Πρώτα θα περνούν από την κρισάρα του υπουργείου Εργασίας (συγκεκριμένα της ΗΔΙΚΑ) και μετά θα καταλήγουν στις τσέπες των δικαιούχων οι όποιες πληρωμές, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις ή αποζημιώσεις από τους φορείς του Δημοσίου, καθώς όπως προβλέπει η Απόφαση του Γιάννη Βρούτση, εφεξής ουδείς θα πληρώνεται εάν πρώτα δεν ελέγχεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές.
Ειδικότερα, στην Απόφαση ορίζεται ότι το Δημόσιο, οι φορείς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ.,
Ν.Π.Ι.Δ., και Α.Ε. του δημόσιου τομέα που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις, αποστέλλουν 10 ημέρες πριν την ημερομηνία πληρωμής τα ηλεκτρονικά αρχεία των δικαιούχων των ανωτέρω καταβολών στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Στη συνέχεια η ΗΔΙΚΑ για λογαριασμό των ασφαλιστικών οργανισμών και των φορέων που καταβάλλουν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, διασταυρώνει εντός δεκαημέρου τα ανωτέρω αρχεία και αποστέλλει στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (απευθείας ή μέσω του Συστήματος Πληρωμών ΔΙΑΣ) τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων, αφού έχει γίνει η παρακράτηση των οφειλών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, αποστέλλει στο Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ τα ποσά των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τα οποία παρακρατήθηκαν τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται σε πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών.
Προκειμένου κάθε μήνα να επικαιροποιείται η λίστα των οφειλετών, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για τις περιπτώσεις που οι αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων έχουν μεταφερθεί σε αυτό, υποχρεούνται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε μήνα να διαβιβάζουν σε ηλεκτρονική μορφή στην Η.ΔΙ.Κ.Α. αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων, μη ρυθμισμένων ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων τους, σύμφωνα με τις βεβαιώσεις οφειλής ή τις ειδικές διοικητικές πράξεις καταγραφής οφειλών που έχουν εκδοθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου