Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ όσοι έβαλαν λεφτά «κάτω από το στρώμα»



Πρόστιμα και ποινικές διώξεις για όσους επανακατέθεσαν χρήματα ή τα χρησιμοποίησαν για αγορές, ενώ τα είχαν βγάλει από τις τράπεζες την περίοδο 2009-2011. Φθάνουν τα ραβασάκια, ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα.Πρόστιμα και ποινικές διώξεις για όσους επανακατέθεσαν χρήματα ή τα χρησιμοποίησαν για αγορές, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν, ενώ τα είχαν βγάλει από τις τράπεζες την περίοδο 2009-2011, υπό τον φόβο της χρεοκοπίας, ετοιμάζεται να επιβάλει το ΣΔΟΕ.

 Με συνοπτικές διαδικασίες , το ΣΔΟΕ ζητά από τους ελεγχόμενους να αποδείξουν πού βρήκαν τα λεφτά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και παράλληλα ξεκινά ελέγχους μέχρι και 20 χρόνια πίσω για να επιβάλλει πρόσθετους φόρους.

Όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», από την 1η Απριλίου έχουν αρχίσει να καταφτάνουν ειδοποιητήρια στους πρώτους 150 ελεγχόμενους, ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι περίπου 1.500 φορολογούμενοι.  Στο στόχαστρο βρίσκονται δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ έχουν περάσει από τα χέρια τους μεγάλα χρηματικά ποσά, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, δήλωναν εισοδήματα πείνας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ελεγχόμενοι ισχυρίζονται ότι τα λεφτά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς τους ήταν αποταμιεύσεις παλαιότερων ετών.Το ΣΔΟΕ τους δίνει διωρία 10 ημερών να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, με συνέπεια, συνήθως, να μην μπορούν να βρουν στοιχεία από το 2000 για να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους. Ο έλεγχος καταλήγει σε επιβολή προστίμων ή και σε ποινικές διώξεις σε περιπτώσεις αδικαιολόγητης περιουσίας άνω των 175.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ στηρίχτηκε στα στοιχεία που έστελναν οι τράπεζες για καταθέσεις και δάνεια, από τα οποία επελέγησαν περιπτώσεις οι οποίοι το 2012 είχαν υπόλοιπο τουλάχιστον από 150.000 ευρώ έως και αρκετά εκατομμύρια. Εκτός από τις καταθέσεις αναζητήθηκαν και αυτοί που πλήρωναν ανελλιπώς τις δόσεις τους για μεγάλα δάνεια που είχαν πάρει στο παρελθόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου