Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Νέα ανακοίνωση στήριξης της ΑΝ.Α.Σ.Α. από την Ο.Μ.ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Πέλλας



Η  Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Πέλλας με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει αναληθή και εκ του πονηρού τα δημοσιεύματα εφημερίδων και διάφορων τοπικών ΜΜΕ που είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σε κάποια βασικά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης την πολιτική που ακολουθεί αλλά και την λειτουργία του.  Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κεντρικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από την ανατροπή των δυνάμεων που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή στηρίζοντας σε όλη την επικράτεια δημοκρατικές και αυτόνομες κινήσεις πολιτών που βγήκαν μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες.
 
Η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πέλλας, κρίνοντας ότι η αυτόνομη δημοτική κίνηση «ΑΝ.Α.Σ.Α.» Πέλλας έχει τα παραπάνω πολιτικά χαρακτηριστικά, αποφάσισε με δημοκρατικές διαδικασίες να την στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου (απόφαση που επιβεβαιώθηκε μάλιστα άλλες δύο τουλάχιστον φορές) αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής της ιδιότητας των μελών της που συμμετέχουν ή στηρίζουν άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που το κόμμα αποφάσισε να στηρίξει.

Η ανακοίνωση της Ο.Μ.ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πέλλας έχει ως εξής:

Αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με τις επικείμενες δημοτικές εκλογές

Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής, και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ χρέος έχουν να συντονίσουν τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας και την αναστροφή της πορείας σε μια ριζικά αντίθετη κατεύθυνση, με στόχους την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οικονομική ανόρθωση και την πολιτιστική αναγέννηση της χώρας. Αυτό θεωρούμε ως πρώτο χρέος μας και στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ  στον Δήμο Πέλλας.
Το αν αναγκαζόμαστε να απαντήσουμε σε αναληθή δημοσιεύματα εφημερίδων, το κάνουμε απλώς και μόνο για να διευκρινίσουμε άπαξ διαπαντός ορισμένα βασικά ζητήματα για το κόμμα μας, την πολιτική και τη λειτουργία του, ώστε να μην υπάρχουν οποιεσδήποτε παρερμηνείες και παρεξηγήσεις:
1) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στρατηγικός του στόχος του είναι ο σοσιαλισμός με δημοκρατία και ελευθερία. Παρόλα αυτά καλεί σε συμπόρευση και συστράτευση όλο το αγωνιστικό και υγειές κομμάτι της κοινωνίας, ενάντια στο μνημονιακό και τροϊκανό καθεστώς, ανεξάρτητα από την πολιτική καταγωγή με μόνη προϋπόθεση την αποδοχή της ιδρυτικής του διακήρυξης και των αρχών λειτουργίας του. Καμία σχέση δεν έχει με κεντροαριστερά σενάρια (58, ελιά, ποτάμι) και δε προσδοκεί ούτε να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και να αποτελέσει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για δυνάμεις και πρόσωπα που οδήγησαν την χώρα στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των μελών του. Λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά μέσα από τις συνελεύσεις των οργανώσεών του. Σέβεται και κατοχυρώνει τη διαφορετική άποψη, αλλά δρα σύμφωνα με πλειοψηφικές αποφάσεις. Τα μέλη του έχουν δικαίωμα να εκφράζουν, ακόμη και δημόσια, την προσωπική τους άποψη, στις περιπτώσεις που διαφωνούν, έχοντας όμως ταυτόχρονα την υποχρέωση να αναφέρουν τη συλλογική απόφαση. Επίσης όσοι μειοψήφησαν, έχουν δικαίωμα να μη συμμετέχουν στην εφαρμογή της απόφασης με την οποία διαφώνησαν, χωρίς υλοποιούν στην πράξη την άποψη που μειοψήφησε. Οι παραγοντισμοί, οι προσωπικές στρατηγικές, η περιφρόνηση των συλλογικών αποφάσεων, όπως οι υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές μελών του κόμματος (πολύ δε περισσότερο μελών των οργάνων του) ερήμην της οργάνωσής τους (πολύ δε περισσότερο σε αντίθεση με τις αποφάσεις της οργάνωσης, τις οποίες μάλιστα και κάποιοι από τους ίδιους υπερψήφισαν) δεν αποτελούν μόνο αντικομματική συμπεριφορά, αλλά και δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς.
3) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση διαλόγου με τα κοινωνικά κινήματα, ενσωματώνει στοιχεία από την προβληματική τους και εμπλουτίζει τις επεξεργασίες του από τη δράση τους. Βασική αρχή της ανανεωτικής Αριστεράς υπήρξε πάντοτε ο σεβασμός στην αυτονομία των κοινωνικών κινημάτων από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τα κόμματα (από όλα τα κόμματα, δηλαδή και από τον ΣΥΡΙΖΑ). Ο σεβασμός αυτής της αυτονομίας και η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποκαταστήσει τα κινήματα των πολιτών αποτελούν απαράβατες αρχές της πολιτικής του.
4) Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως στόχο την δημιουργία κομματικών συνδυασμών ή απλώς την όσο το δυνατόν καλύτερη καταγραφή στην εκλογική μάχη. Στηρίζει ή συμβάλλει ώστε να δημιουργηθούν κινήσεις πολιτών αυτόνομες, δημοκρατικές κινήσεις, που λειτουργούν βασιζόμενες σε αρχές όπως η συλλογικότητα, η ισότητα, η διαφάνεια και έχουν ως στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των Μνημονίων και του «Καλλικράτη», που αγωνίζονται για να γίνει η Αυτοδιοίκηση, με την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών, μοχλός προοδευτικής εξόδου από την κρίση, συμβάλλοντας στην επιβίωση του λαού, την κοινωνική φροντίδα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αύξηση της εργασίας, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την πολιτιστική αναγέννηση και την περιβαλλοντική προστασία.
5) Η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Πέλλας, κρίνοντας ότι η αυτόνομη δημοτική κίνηση «ΑΝ.Α.Σ.Α.» Πέλλας έχει τα παραπάνω πολιτικά χαρακτηριστικά, αποφάσισε με δημοκρατικές διαδικασίες να την στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου (απόφαση που επιβεβαιώθηκε μάλιστα άλλες δύο τουλάχιστον φορές). Όλα τα άλλα, που διαδίδονται σκόπιμα, είναι «εκ του πονηρού».
6) Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές: Αναστέλλεται για ένα έτος η ιδιότητα του μέλους του κόμματος, όταν το μέλος στηρίζει ενεργά ή συμμετέχει σε άλλο ψηφοδέλτιο από αυτό που το κόμμα έχει αποφασίσει να στηρίξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αποτελεί λοιπόν καθαρά προσωπική πολιτική επιλογή των διαφωνούντων μελών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά ή να συμμετέχουν σε άλλον δημοτικό συνδυασμό από αυτόν που αποφάσισε να στηρίξει η οργάνωση ή αν θα συνεχίσουν να παραμένουν στο κόμμα. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται. Κι αυτό, όχι μόνο επειδή το προβλέπει το καταστατικό, αλλά και επειδή δεν ούτε λογικό ούτε πολιτικά συνεπές να υπηρετούν ταυτόχρονα δύο διαφορετικούς πολιτικούς στόχους.


7) Οι προσωπικές επιθέσεις (εναντίον μάλιστα συντρόφων), οι συκοφαντίες, τα ψέματα, οι ειρωνείες και τα κουτσομπολιά είναι πράγματα ασύμβατα όχι μόνο με την πολιτική ηθική της Αριστεράς αλλά και με την κοινή ηθική.
Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ
Δήμου Πέλλας

3 σχόλια:

  1. Καλα ρε παιδια....λίγη σοβαρότητα. Είναι γελοία η πράξη να προσπαθείς να αριστεροποιηθείς με προστάγματα του πασοκ. Αν δεν ξεπλυθεις ηθικα απο την πασοκιλα, τι δουλεια εχεις να πας εκει? ακομα και εμεις οι δεξιοι της πολης, αντιλαμβανομαστε την υποκρισια των εν λογω ατομων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πραξη αξιοπρεπειας για την τοπικη οργανωση, να απομονωθουν τα φερεφωνα του συριζα που τακτικη τους εχουν να χωνονται οπου δουν εξουσια. καλα εκανε ο συριζα και στηριξε ανασα ρε μαγκες...δηλαδη τι να στηριζε παπανικολαου? που στηριζε την τζακρη σε εκδηλωσεις στο φιλιππειο πριν δυο μολις χρονια? απορω αυτοι που ειναι στο ψηφοδελτιο του παπανικολαου και λενε οτι ειναι συριζα, πως συνυπαρχουν και συνεργαζονται με πασοκους, δεξιους, βασιλοφρωνες,κτλ...ετσι ρε παιδια θα διοικησεται το δημο? με μια πιτα απ' όλα? δεν ειναι σουβλατζιδικο ο δημος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oxi file kala to eipes..souvlatzidiko den einai..ala merikoi thelete na ton kanetai PATSA..wpws ton ekane o nun dhmarxos..

      Διαγραφή