Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πολύ αυγό περίσσεψε...πολύ αυγό θα φάμε.



Τα leftovers είναι μια χρυσή ευκαιρία για πολύ ωραία πιάτα.Μόνο να έχεις τσεκάρει τη χοληστερίνη σου νωρίτερα γιατί μετά τις αμαρτίες στις οποίες υπέπεσες με πάσα βεβαιότητα το Πάσχα, το να φας μια αρμάδα βραστά αυγά με τους υπέροχους τρόπους τους οποίους θα σου προτείνω δεν είναι και η πλέον σοφή επιλογή. Γιατί τώρα τα αυγά είναι στο καλάθι και περιμένουν. Βρασμένα. Βαριεστημένα. Παραπονεμένα που σε κάποιους φαίνονταν ότι δεν έχουν γερή μύτη και σε άλλους ότι δεν έχουν γερό κώλο για να
μπουν στην μάχη της Ανάστασης. Μην σας νοιάζει όμως μικρά παραπονεμένα αυγά. Υπάρχει μέλλον και για εσάς και μάλιστα λαμπρό μέσα στις παρακάτω συνταγές.
Αν δεν τρως αυγά, καλύτερα να αποφύγεις τις παρακάτω φωτογραφίες και επεξηγήσεις. Α) Γιατί δεν σου αξίζουν και Β) γιατί είναι ένα ξεκάθαρο splatter αυγών.
Ξεκινάμε….

Egg & mayo




8 αυγά
8 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλάκι μουστάρδα
Λίγο κρεμμυδάκι φρέσκο (προαιρετικά)
Αλατοπίπερο
Λίγη γλυκιά πάπρικα
Να σημειωθεί ότι μιλάμε για την πεμπτουσία της σως σε σάντουιτς και το αγαπημένο κολατσιό των Άγγλων εργατών επί σειρά δεκαετιών. Και κοίτα πόσο δύσκολο είναι να το φτιάξεις. “Σπας” τα καθαρισμένα αυγά σε ένα μπωλ με ένα πηρούνι, προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά. Μένει στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Deviled eggs



 Εκεί που τα αυγά και το bacon συναντούν τον ιδανικό τους συνεργάτη. Την μαγιονέζα.
Υλικά
6 αυγά
2 φέτες χοντροκομμένο bacon
Μισή κούπα μαγιονέζα
Προετοιμασία
Βήμα 1: Βράζεις καλά τα αυγά και τα αφήνεις να κρυώσουν.
Βήμα 2: Τσιγαρίζεις το bacon, το αφαιρείς από το τηγάνι και βάζεις το ελάχιστο λίπος που έμεινε στο τηγάνι, σε ένα μπωλ.
Βήμα 3: Κόβεις τα αυγά στη μέση και αφαιρείς τους κρόκους.
Βήμα 4: Προσθέτεις τους κρόκους στο μπωλ με το λίπος. Βάζεις και τη μαγιονέζα και χτυπάς μέχρι να γίνει σχεδόν ομοιόμορφο το μείγμα.
Βήμα 5: Τοποθετείς το μείγμα στα κενά ασπράδια και ρίχνεις το bacon, αλάτι και πιπέρι από πάνω.
Βήμα 6: Σερβίρεις.

Scotch eggs




6 αυγά βρασμένα
500 γρ κρέας για λουκάνικο
120 γρ αλεύρι
2 αυγά χτυπημένα
Φρυγανιά τριμμένη
Βάζεις το κάθε αυγό σε αλεύρι και έχοντας χωρίσει το κρέας σε 6 μερίδες το στρώνεις τριγύρω από το αυγό. Βουτάς κάθε λουκανικοαυγό στα χτυπημένα αυγά και μετά στη φρυγανιά και τα βάζεις στο ψυγείο να κάτσουν λίγο. Τηγανίζεις το κάθε αυγό σε λάδι για περίπου 4-5 λεπτά ώστε να μαγειρευτεί καλά το κρέας.

Ρολό κιμά με αυγό



700 γρ κιμάς
5 αυγά
Λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Συνταγή για τον ίδιο τον κιμά δεν θα δώσω γιατί άλλοι τον προτιμούν υπερπαραγωγή (γάλα, αυγό, ξύδι, φρυγανιά, πάπρικα, ντομάτα, κρεμμύδι) κι άλλοι απλά αρκούνται στο να τον πλάσουν με λίγο ψωμί, κρεμμύδι και ρίγανη. Η μαγεία ούτως ή άλλως θα είναι όταν απλώσεις τον κιμά στο ταψί, βάλεις τα αυγά στη μέση σε σειρά και τυλίξεις τον κιμά τριγύρω τους. Στο ταψί ρίχνεις και το κρασί με το λαδάκι για να ψηθεί πιο ωραία το ρολό. Ψήνεις στους 180 για περίπου 50 με 60 λεπτά.

Σούπα με σπαράγγια




1 κιλό σπαράγγια
3 κουταλιές βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
Λίγο σέλερι
6 πατάτες
1,5 λίτρα ζωμό λαχανικών
250 ml λευκό κρασί
Αρκετό άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά μουστάρδα
Αλατοπίπερο
3 αυγά
Ας προτείνουμε και κάτι διαφορετικό, μην αηδιάζεις αμέσως. Κόβεις τα κεφάλια από τα σπαράγγια και τα φυλάς για αργότερα. Στον τρίφτη του λάχανου τρίβεις τα σπαράγγια. Λιώνεις το βούτυρο και σωτάρεις το κρεμμύδι, το σέλερι και το σκόρδο για κάνα 7λεπτο. Προσθέτεις τις πατάτες (κομμένες σε μικρά κομμάτια) και τα σπαράγγια, τον ζωμό και το κρασί και τα αφήνεις να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνεις λίγο τη φωτιά και τα αφήνεις για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι πατάτες. Προσθέτεις τον άνηθο, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνεις. Με ένα blender χειρός ή με την πολύ κουραστική διαδικασία του να μεταφέρεις σιγά σιγά μερίδες της σούπας στο blender, κάνεις τη σούπα βελουτέ. Σε ένα ξεχωριστό κατσαρολάκι ζεσταίνεις νερό και βάζεις τα κεφάλια από τα σπαράγγια για 2 λεπτά μέσα. Γαρνίρεις με αυτά και με ένα αυγό κομμένο στα δύο κάθε πιάτο σούπας. Άντε, βάλε και λίγο άνηθο.

Gazpacho με αυγά




1 αγγούρι
2 κόκκινες πιπεριές
4 ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
750 ml χυμό ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο
60 ml κρασί λευκό
50 ml ελαιόλαδο
3 κουταλιές αλάτι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 αυγό
Χοντροκόβεις το αγγούρι, τις πιπεριές, τις ντομάτες και το κρεμμύδι σε κυβάκια του ενός εκατοστού. Ψιλοκόβεις σε ένα blender κάθε υλικό ξεχωριστά. Ανακατεύεις όλα τα ψιλοκομμένα υλικά σε ένα μπωλ και ρίχνεις μέσα τον χυμό της ντομάτας, το σκόρδο αφού το λιώσεις, ξύδι όσο θες, το αλάτι, το λάδι και το πιπέρι. Βάζεις στο ψυγείο και σερβίρεις με το αυγό είτε ψιλοκομμένο είτε απλά κομμένο στη μέση.

Και γενικά βάλ' τα ανάμεσα σε ψωμί




Να μην ξαναπώ τη θεωρία μου ότι όλα τα φαγητά μπορούν να μπουν ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Γιατί μπορούν. Και το αυγό είναι από εκείνα τα συστατικά που θα ταιριάζει πάντα δίπλα σε ζαμπόν ή bacon. Που θα δένει ιδανικά με μαγιονέζα και οποιαδήποτε άλλη σως. Που θα δώσει στο σάντουίτς σου το σώμα που χρειάζεται για να σε χορτάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου